Espanjassa eläminen ja työskentely

Aurinko, meri, mahtava sää, iloiset ihmiset, hyvä ruoka ja rento meininki – tällainen on kuva, joka monella on Espanjasta. Historiallisten palatsien ja laajojen rantojen myötä Espanja...

Espanja

Aurinko, meri, mahtava sää, iloiset ihmiset, hyvä ruoka ja rento meininki – tällainen on kuva, joka monella on Espanjasta. Historiallisten palatsien ja laajojen rantojen myötä Espanja on yksi maailman suosituimmista turistikohteista. Mutta entä jos et olekaan lähdössä tähän etelä-Euroopassa sijaitsevaan maahan lomalle, vaan aiot itse asiassa asua siellä ja kutsua sitä uudeksi kodiksesi? Tämä opas kertoo sinulle kaiken tästä kauniista maasta. Käymme läpi niin espanjalaista kulttuuria kuin käytännöllistä tietoa esimerkiksi asunnon löytämisestä ja rekisteröitymisestä asukkaaksi Espanjassa.

 

Madrid

Madrid, Espanjan pääkaupunki

 

Asua Espanjassa

Perustietoa Espanjasta

Sää: Espanja jakautuu eri ilmastovyöhykkeisiin. Yleisesti ottaen maan ilmasto on Välimeren ilmasto, jossa kesät ovat kuumat ja kuivat ja talvet ovat leudot. Espanjan keskialueilla ilmasto on enemmän mannermainen, jossa kesät ovat kuumia ja kuivia ja talvet kylmiä. Pohjoisessa on vallitsevan Atlantin valtameren ilmaston vuoksi märempää ja kylmempää ympäri vuoden.

Asukasluku: noin 47 400 000 asukasta

Historia: iberialaiset olivat ensimmäinen kansa, joka asutti Espanjaa. Tämän vuoksi myös Espanjan ensimmäinen nimi oli Iberia. Tämän jälkeen roomalaiset kutsuivat maata Hispaniaksi, ja tästä sanasta myös “Espanja” on peräisin.

Tiesitkö?

 1. on EU:n toiseksi suurin maa.
 2. on 47(!) Unescon maailmanperintökohdetta.
 3. on maailman suurin oliiviöljyn tuottaja.
 4. vanhin ravintola sijaitsee Madridissa.
 5. alueella on omat erikoisuutensa ja perinteensä, kuten vaikka Katalonialla.
 6. on 4 muuta virallista kieltä: katalaani, araneesi, baski ja galician kieli.
 7. järjestetään vuosittain festivaali, jossa ihmiset heittelevät toisiaan tomaateilla.

Asunnon löytäminen Espanjassa

Yksi tärkeimmistä asioista Espanjaan muutettaessa on kodin etsiminen. Mitä tulee suuriin kaupunkeihin, kuten Madrid ja Barcelona, on vastassa huutava pula asunnoista. Lisäksi valtavan korkeat hinnat voivat järkyttää: esimerkiksi Madridissa saa maksaa yli 500 euroa kaksiosta, joka sijaitsee kaukana kaupungin keskustan ulkopuolella.

Toisaalta, jos haluat ostaa kiinteistön, ilahduttaa varmasti tieto siitä, että hinnat ovat laskeneet merkittävästi viime vuosien aikana. Esimerkiksi maan kaakkoisosassa sijaitsevan Costa Blancan alueella kiinteistötarjonta on hyvin laajaa ja hinnat huomattavasti matalampia.

Asuinpaikan etsintä kannattaa aloittaa, kun olet Espanjassa, sillä espanjalaiset vuokranantajat arvostavat tapaamista kasvotusten ja ovat tunnettuja suorasukaisuudestaan ja vieraanvaraisuudestaan. Esimerkiksi Fotocasa sekä Tucasa ovat asuntosivustoja, joista voi olla apua, kun etsit asuinpaikkaa.

Vapaa-ajan viettäminen Espanjassa

Espanja tarjoaa runsaasti erilaisia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettämiseen. Käytännössä tarjolla on jokaiselle jotakin. Haluatpa sitten nauttia Espanjan jännittävästä yöelämästä, rentoutua upeilla rannoilla tai lähteä katsomaan nähtävyyksiä ja ihailla historiallisia rakennuksia ja merkittäviä arkkitehtuurin maamerkkejä. Ehdottomasti vierailemisen arvoisia ovat esimerkiksi Barcelonan Sagrada Familia ja Gaudi-kohteet, Guggenheim-museo Bilbaossa sekä Andalusian valkoiset kylät.

Lisäksi Espanjalla on runsaasti tarjottavaa, kun puhutaan festivaaleista, livemusiikista ja mahtavista tapahtumista. Muista tarkistaa lista, joka sisältää “parhaat tapahtumat Espanjassa”, jos tykkäät käydä festivaaleilla. Tänä vuonna useimmat festivaalit ja yleisötapahtumat on kuitenkin peruttu koronapandemian vuoksi, ja rajoitusten odotetaan jatkuvan vuonna 2021. Tästä huolimatta voit valmistautua Espanjaan muuttoasi varten ja koota listan tapahtumista, joihin haluat osallistua heti, kun koronavirusolosuhteet maailmassa sen mahdollistavat.

Espanjalaiset rakastavat myös urheilua, ja tarjolla on todella runsaasti erilaisia ulkoilmalajeja: voit harkita esimerkiksi hiihtoa ja maastopyöräilyä Pyreneillä tai leijalautailua Välimerellä. Kuten tiedetään, jalkapallo on Espanjassa ykköslaji, ja väki rakastaa niin sen pelaamista kuin katselua television välityksellä ja areenoilla. Tämän lisäksi urheilulajien valikoima vaihtelee läpi Espanjan alueittain. Esimerkiksi Baskialueella voi törmätä lajeihin, joissa vaaditaan suurta fyysistä vahvuutta, kuten tukinheitto.

Tutustu paikallisiin

Espanjalaisia pidetään yleisesti ottaen hyvin avoinmielisinä ja vieraanvaraisina ihmisinä. Lähes mikään ei vedä tärkeysasteikolla vertoja oman ystäväpiirin omaamiselle ja sosiaalisten yhteyksien solmimiselle. Ystävien kanssa ajan viettäminen on osa päivärutiinia. Tämä pitää sisällään baari- ja pubikäyntejä, retkiä sekä syömistä ja juomista yhdessä töiden jälkeen ja viikonloppuisin. Ulkomaalaisena sekä uutena kasvona sinut toivotetaan innokkaasti tervetulleeksi ystäväpiiriin. Espanjalaiset ovat hyvin avuliaita ja ovat mielellään tukenasi, kun joudut kamppailemaan byrokratian haasteita vastaan! Jopa vanhempaa sukupolvea edustavat espanjalaiset ovat usein hyvin ystävällisiä ja sivistyneitä, vaikka monet heistä eivät ymmärrä tai puhu englantia.

Alhambra ja Granada

Alhambra ja Granada

Muiden ulkomaalaisten tapaaminen

Paikallisen väestön lisäksi on hyvin hauskaa ja palkitsevaa tavata muita ulkomailta muuttaneita. He ovat kanssasi samassa tilanteessa ja voitte toimia toistenne tukena integroitumisessa. Internations tarjoaa helpon kanavan muodostaa yhteyksiä muihin ulkomailta muuttaneisiin. Tällä alustalla voitte antaa toisillenne vinkkejä Espanjassa asumisesta sekä jakaa tietoa tulevista tapahtumista toisillenne.

Toinen tapa tavata muita ulkomailta muuttaneita on aloittaa espanjan kielen kurssi yhdellä monista kielikouluista, joita löytyy jokaisesta kaupungista. Kurssin voi aloittaa esimerkiksi seuraavissa paikoissa: Linguaschools Barcelonassa, Colegio Internacional Alicante tai LAE Madrid.

Toinen aina käytettävissä oleva vaihtoehto on liittyä Facebookissa ulkomailta muuttaneiden ryhmiin. Kokeile esimerkiksi seuraavia ryhmiä: “Expats in Spain”, “LMDES - The Tribe” tai “Moving to Barcelona”.

Espanjassa asumisen kustannukset

Espanjassa elämiskustannukset ovat länsi-Euroopan matalimmasta päästä, jopa suurimmissa kaupungeissa. Tuontioluen voi saada 3 eurolla tai cappuccinon 1,80 eurolla. Kun tiedät oikeat illallistamispaikat, ateria kahdelle viineineen tai oluineen voi maksaa noin 40-50 euroa.

Keskimääräinen palkka on Espanjassa 1 440 € kuukaudessa, mutta ulkomailta muuttava voi odottaa saavansa jopa enemmän. Onko sinusta mukavaa käydä elokuvissa? Hyvä juttu, sillä Espanjassa lippu maksaa vain noin 10 euroa. Tässä taulukossa on erilaisia elämiseen liittyviä kuluja suurissa kaupungeissa:

 

Madrid

Sevilla

Ruoka:

1 kg appelsiineja

1 kg perunoita

12 kananmunaa

 

 

1,66 €

1,25 €

2,04 €

 

 

1,33 €

0,89 €

1,82 €

Ravintolat:

1 olut

Ateria kahdelle

Cappuccino

 

3,00 €

49,00 €

1,92 €

 

2,00 €

30,00 €

1,42 €

Urheilu / Vapaa-aika:

Kuntosalijäsenyys

Elokuvalippu

 

38,26 €

9,00 €

 

32,22 €

7,00 €

Julkinen liikenne:

Kertalippu bussiin

Taksi (5 km)

1,50 €

5,50 €

1,40 €

4,70 €

Keskimääräinen palkka

(kuukausittainen brutto)

1 590,40 €

1,26

     Paella

Julkinen liikenne

Kun on kyse julkisesta liikenteestä Espanjassa, on tarjolla monia eri vaihtoehtoja nykyaikaisista metroista kaupunkien välillä kulkeviin pikajuniin.

Nopein tapa liikkua suurissa kaupungeissa on kulkea metrolla, mutta voit myös valita linja-auton (autobús) tai raitiovaunun. Tämä on Espanjassa halvin ja yleisin julkisen liikenteen muoto, niin kaupungeissa kuin niiden välillä. Kertalipun hinta voi vaihdella asuinkaupungista riippuen, mutta hinta on yleensä 1-2 euroa. Näiden lisäksi voit myös matkustaa junalla. Espanjalla on Euroopan kattavin suurnopeusraideverkosto, sillä toiminnassa on yli 2 500 km kiskoja ja lisää rakennetaan koko ajan. Esimerkiksi matka Barcelonasta Madridiin käy alle 3 tunnissa, kun sama matka voisi viedä autolla tai bussilla noin 8 tuntia.

Espanjan kielen opetteleminen

Työtehtäväsi määrittävät sen, tarvitseeko sinun opetella espanjaa. Olisi kuitenkin hyvä, että voisit kommunikoida edes vähän paikallisella kielellä. Arkielämässä saatat pystyä ilmaisemaan itseäsi englanniksi, mutta hätätilanteissa on elintärkeää osata hieman espanjaa. Voit opetella kieltä osallistumalla verkkokursseille, mutta voit myös ilmoittautua paikan päällä järjestettäville kursseille, joita on tarjolla koko maassa. Opit kieltä myös kommunikoimalla paikallisen väestön kanssa. Espanjaa puhutaan paljon kansainvälisesti, ja kielen osaamisesta on aina hyötyä. Olemme listanneet tähän tärkeimpiä lauseita:

 • Hyvää huomenta – Buenos días
 • Kiitos – Gracias
 • Mitä kuuluu? – ¿Cómo estás?, ¿Qué tal?
 • Kiitos hyvin, entä sinä? - Bien, gracias¿y tú?
 • Missä aukio on? ¿Dónde está la plaza?
 • Heippa - Hasta luego

Työskenteleminen Espanjassa

Avoimet työpaikat ja mahdollisuudet

Kuten monissa muissakin Euroopan maissa, myös Espanjassa on pulaa tietyistä taidoista, varsinkin kielitaitoa vaativissa rooleissa. Toisaalta suurin osa espanjalaisista yrityksistä toimii aktiivisesti palvelusektoreilla, jotka kriisistä huolimatta pyrkivät jatkuvasti kansainvälistymään yhä enemmän ja enemmän.

1. Palveluala

On sanomattakin selvää, että pätevillä ammattilaisilla on asiassa etulyöntiasema. Asiantuntemus ei kuitenkaan riitä, sillä varsinkin kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset kaipaavat erilaisten vieraiden kielten erinomaista osaamista. Itse asiassa monet kansainväliset yritykset ovat hyvin avoimia ajatukselle työntekijöiden palkkaamisesta muista maista.

Espanjan työmarkkinat ovat joka tapauksessa erittäin mielenkiintoiset ja lupaavat monia kieliä taitaville kyvykkäille työntekijöille matkailualalla, joka on maan suurin työllistäjä. Espanjalaisten kielitaidon puutos pakottaa työntekijät palkkaamaan väkeä ulkomailta, erityisesti pohjoismaista ja Saksasta.

2. Elintarvikeala ja maatalous

Espanjalainen maatalous kärsii äärimmäisestä työvoimapulasta. Tarvetta on esimerkiksi maatalouskoneteknikoille, kasvinsuojelun asiantuntijoille sekä muille maatalouden ammattilaisille (esim. sadonkorjuutyöntekijät). Elintarviketeollisuudessa erityisesti hedelmä- ja vihannesalan ammattilaiset ovat tervetulleita.

3. Tieteellis-tekninen sektori

Tälle laajalle sektorille haetaan pääasiassa teknisiä asiantuntijoita IT-puolelle (IT-ammattilaiset, ohjelmoijat, tietoliikenneverkkojen ammattilaiset, graafiset suunnittelijat, controllerit, jne.). Ympäristönsuojelu- ja kierrätysalan sekä markkinoinnin ja tutkimuksen osaajat lukeutuvat myös tähän sektoriin.

4. Perinteiset käsityöt ja yksityisyrittäjyys

Myös hyvän teknisen taustan omaavat ja ammattitutkinnon suorittaneet voivat löytää nopeasti etsimäänsä työtä Espanjassa. Jos haluna on työllistää itse itsensä jossakin muussa ammatissa, ovat mahdollisuudet myös hyvät, sillä 8 % espanjalaisista yrityksistä on pieniä yhden yrittäjän yrityksiä.

Työn hakeminen

Kun haet työpaikkaa Espanjassa, pitää sinulla olla ansioluettelosi käännettynä englanniksi tai espanjaksi. Vaikka hakisit työpaikkaa yrityksestä, jossa puhuisit omaa äidinkieltäsi, hakemustasi lukevat ja käsittelevät ihmiset saattavat olla kansainvälisiä. Varmista myös, että ansioluettelosi ja työhakemuskirjeesi ovat ajan tasalla, ja että tiedot pitävät paikkansa. Muista korostaa vahvuuksiasi ja kertoa muista kielistä, joita puhut!

Työympäristö ja -kulttuuri

Espanjalaiset ovat tunnetusti ystävällistä kansaa, ja tämä heijastuu myös työpaikoille. Yritysten ammattimaisuus ei kuitenkaan katoa, vaan nämä asiat osataan pitää tasapainossa. Espanjalaisten tapojen kunnioittamista arvostetaan suuresti. Esimerkiksi joissakin yrityksissä on edelleen käytössä tunnettu siesta, jonka aikana yritys suljetaan työpäivän aikana noin kahdeksi tunniksi.

Mitä tulee työkulttuuriin Espanjassa, monet pitävät tapaamisia lounaan tai päivällisen yhteydessä, jotta liiketoimia voidaan hoitaa epämuodollisessa ympäristössä. Nämä tapaamiset voivat kestää muutaman tunnin. Kun työskentelet Espanjassa, ei sinun tarvitse pohtia erityistä pukukoodia töiden suhteen. Koska työskentelet todennäköisesti kansainvälisessä työympäristössä, on pukeutumistyyli tiukan pukukoodin sijaan rennompi – kunhan et tule töihin vaatteissa, jotka soveltuisivat ennemmin rannalle tai grillijuhliin ystävien kesken.

Mallorca     Palafrugell, Costa Brava

Mallorca                                                                                       Palafrugell, Costa Brava

Työsuhteen ehdot Espanjassa

Jos aiot työskennellä kokoaikaisesti Espanjassa, on työviikkosi pituudeltaan todennäköisimmin korkeintaan 40 tuntia. Mikäli asiasta ei ole erikseen sovittu, et saa työskennellä päivässä enempää kuin 9 tuntia. Ulkomailta muuttaneena voit odottaa noin 1 400 € keskipalkkaa, joka riittää hyvin auringosta nauttimiseen ja elannon ansaitsemiseen. Julkisia lomapäiviä on 14, joiden lisäksi saat vuodessa 22 päivää vuosilomaa. Työsuhteen päättämiseen vaadittava vähimmäisirtisanomisaika on lain mukaan 15 päivää. Tämä voi kuitenkin vaihdella riippuen siitä, millä alalla työskentelet. Tarkista aina, mitä työsopimuksessasi sanotaan.

Verkostoituminen

Espanjan suurimmissa kaupungeissa on monia kansainvälisiä yhteisöjä ja verkostoja. Nämä verkostot ovat arvokkaita resursseja, sillä ne voivat parantaa sosiaalista elämääsi monilla tavoilla. Paras tapa lähentyä näitä verkostoja on internetin välityksellä. Kuten aiemmin mainitsimme, Facebookissa on erilaisia ryhmiä Espanjaan ulkomailta muuttaneille. Toinen hyödyllinen väline ulkomailta muuttaneelle on Meetup, joka on verkkosivusto, jossa voit osallistua sinua kiinnostavaan toimintaan samalla, kun tapaat uusia ystäviä!

Espanjassa järjestetään myös runsaasti kansainvälisiä verkostoitumis- ja yritystapahtumia. Monet näistä Espanjassa järjestettävistä tapahtumista löytyvät eventbritesta. Muista, että suuri osa näistä tapahtumista on peruutettu tai siirretty myöhempään ajankohtaan koronatilanteen vuoksi, mutta osa tapahtumista järjestetään virtuaalisesti.

Espanjaan saapuminen

Koska Espanja on osa EU:ta, et EU:n tai ETA:n alueen kansalaisena kohtaa ongelmia, jos haluat muuttaa Espanjaan. Sinun ei tarvitse hakea viisumia tai työlupaa, mutta jos haluat oleskella maassa pidempään kuin kolme kuukautta, sinun pitää rekisteröityä asianmukaiseen sosiaaliturvajärjestelmään (sosiaaliturvatunnus) ja väestörekisteriin (Padrón) sekä haettava verotunnusta (NIE).

 1. tarjoaa pääsyn sosiaaliturvapalveluihin ja terveydenhuoltoon Espanjassa. Sosiaaliturvamaksuista vastaa yleensä työnantaja. Kun sinut on syötetty järjestelmään, tunnus on voimassa koko elinikäsi. Voidaksesi saada sosiaaliturvatunnuksen, sinun tarvitsee ladata ja täyttää TA-1-lomake ja käydä paikallisella "Tesorería de la Seguridad Social" -toimistolla.
 2. (verotunnus) vaaditaan kaikilta ulkomaalaisilta, joilla on lainsäädäntöön tai veroihin liittyvää toimintaa Espanjassa. NIE toimii vero- ja henkilötunnuksena ja tarvitaan kaikissa maksutapahtumissa, joissa on mukana Espanjan verotoimisto.  NIE-hakemuksen voi tehdä Espanjassa asuessaan tai käydessään asianmukaisella espanjalaisella poliisiasemalla.
 3. "El Padrón" -rekisteriin: El padrón on pohjimmiltaan Espanjan väestörekisteri. Koska rekisteröityminen tapahtuu kaupungintalolla, neuvomme kysymään sieltä, mitä asiakirjoja tarvitset, sillä tämä vaihtelee asuinkaupungista riippuen. El padrón -rekisteriin kuulumisen suurin hyöty on se, että sinusta tulee virallisesti Espanjan asukas.

Pankkitilin avaaminen

Pankkitilin avaaminen ulkomaalaisena Espanjassa ei ole vaikeaa EU-säädösten ansiosta. Yleensä sinun on käytävä pankissa henkilökohtaisesti avataksesi tilin ja otettava mukaasi seuraavat asiakirjat:

 1. ja NIE-tunnus
 2. josta näkyy vanha osoitteesi
 3. joka todistaa osoitteesi Espanjassa, kuten hyödykelasku, joka on alle 3 kuukautta vanha
 4. työllisyystilanteestasi, kuten työsopimus, opiskelijakortti, jne.

Kun puhutaan espanjalaisista pankeista, vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Banco Santander, CaixaBank, Banco de Sabadell, Bankia ja Bankinter. Voit avata pankkitilin myös verkossa, mutta väärinkäsitysten välttämiseksi voi olla helpompaa käydä pankissa henkilökohtaisesti. 

Barcelona

Barcelona

 

Sairausvakuutus

EU-jäsenenä sinulla on oikeus Saada samanlaista terveydenhoitoa kuin Espanjan kansalainen riippumatta siitä, missä olet syntynyt. Kun olet saanut sosiaaliturvatunnuksesi ja verotunnuksesi kuntoon ja olet virallisesti kirjoilla Espanjassa, voit saada apua myös julkiselta terveydenhoitojärjestelmältä. Sinut rekisteröidään terveydenhoitojärjestelmään, kun saat sosiaaliturvatunnuksesi. On kuitenkin tärkeää hakea terveyskorttia (samasta Tesoreríasta), jotta sinut voidaan tunnistaa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

Espanja tunnetaan yhdestä maailman parhaista terveydenhoitojärjestelmistä. Julkinen järjestelmä, joka pohjautuu ns. yhden maksajan järjestelmään, tarjoaa ilmaista perusterveydenhoitoa niille, jotka kuuluvat espanjalaiseen sosiaaliturvajärjestelmään, mutta tarjolla on myös yksityisiä vakuutusvaihtoehtoja, jos haluat laajentaa palveluiden kattavuutta.

Verot ja sosiaalimaksut

Tuloihin sovellettava veroprosentti vaihtelee Espanjassa 19 % ja 45 % välillä palkasta riippuen. Työnantaja pidättää ja maksaa tuloveron. Yksityisyrittäjänä sinun on ilmoitettava tiedot paikalliselle verotoimistolle itse. Jos ansaitset vuodessa alle 8 000 euroa, sinun ei tarvitse maksaa ollenkaan veroja. Verojen lisäksi maksat 1,7 % - 4,7 % sosiaaliturvamaksuja.

Suurimmat syyt Espanjaan muuttamiselle

Asuminen ja työskentely Espanjassa tarjoaa arvokasta kokemusta, sillä voit edesauttaa uraasi ja nauttia samalla Espanjan säästä, kulttuurista ja herkullisesta ruoasta. Espanjalla on paljon tarjottavaa, aina historiallisista nähtävyyksistä ja rakennuksista rentoihin rantapäiviin lempijuomien parissa.

Työnäkökulmasta tarjolla on runsaasti avoimia paikkoja kansainvälisissä yrityksissä, ja tällöin oman äidinkielesi osaaminen voi olla suuri etu, varsinkin matkailualalla. Joka tapauksessa Espanjasta käsin toimivat kansainväliset yritykset etsivät aina kykyjä ulkomailta, ja tarjolla on usein myöhemmin etenemismahdollisuuksia. Espanjassa vietetty aika on ehdottomasti unohtumaton kokemus!

Älä anna tilaisuuden kulkea ohitsesi – hae työpaikkaa Espanjasta Workwiden avulla jo tänään!

Consuegra. Toledo

Consuegra, Toledo

Etsi asuntosi Espanja

Mainos