Portugalissa eläminen ja työskentely

Leuto ilmasto, 250 päivää auringonpaistetta vuodessa ja 850 km upeita rantoja Atlantin valtameren rannalla tekevät Portugalista täydellisen asumispaikan. Tällä maalla on Euroopan maista vanhimmat rajat. Maisema...

Portugali

Leuto ilmasto, 250 päivää auringonpaistetta vuodessa ja 850 km upeita rantoja Atlantin valtameren rannalla tekevät Portugalista täydellisen asumispaikan. Tällä maalla on Euroopan maista vanhimmat rajat. Maisema vaihtelee poikkeuksellisen paljon lyhyen matkan sisällä ja tarjolla on paljon vapaa-ajan aktiviteetteja ja ainutlaatuista kulttuuriperintöä, jossa perinteet ja nykyaika yhdistyvät täydellisessä harmoniassa. Vertaansa vailla oleva ruokakulttuuri, hienot viinit ja vieraanvaraiset ihmiset tekevät tästä Euroopan osasesta välimerellisen paratiisin.

Monet kansainväliset yritykset ovat myös valinneet Portugalin uudeksi sijainniksi toiminnoilleen tai luoneet kyseiseen maahan palvelukeskuksen maan strategisen sijainnin ja sen tarjoamien liiketoimintamahdollisuuksien vuoksi. Ei siis ole ihme, että start-up-yritysten määrä kasvaa kaksinkertaista tahtia verrattuna Euroopan keskiarvoon! Jos muutat tänne, teet työtä ympäri maailmaa tulevien ihmisten kanssa. Monet ulkomaalaiset ovatkin muuttaneet tänne pakoon oman kotimaansa hektistä työkulttuuria ja voidakseen kokea, mitä Portugalin työmarkkinoilla, jotka ovat monikulttuurisemmat kuin koskaan aiemmin, on tarjota.

Porto

Porto, Portugalin toiseksi suurin kaupunki

Portugalissa asuminen

Perustietoa Portugalista:

 • Sää: jos kaipaat lämmintä ja aurinkoista ilmastoa, Portugali on mahtava kohde. Maassa nautitaan lauhkeasta ilmastosta lähes koko vuoden, vain talvella koittaa märkä ajanjakso. Alin lämpötila on noin 16 astetta ja korkeimmillaan lämpötila käy kolmenkymmenen asteen puolivälissä. 
 • Asukasluku: Portugalissa asuu 10,3 miljoonaa ihmistä.
 • Historia: Portugalissa on ollut asutusta jo 30 000 eKr. 1400- ja 1500-luvuilla maa oli yksi Euroopan suurimmista vaikuttajista. Vuonna 1755 tapahtunut Lissabonin maanjäristys, Napoleonin sodat ja maan suurimman siirtomaakunnan, Brasilian, itsenäistyminen veivät maalta suurimman osan sen vauraudesta. Modernin historian tapahtumista mainittakoon NATOn perustajajäsenmaihin kuuluminen ja EU:hun liittyminen vuonna 1986.

Tiesitkö?

 1. Portugali perusti ensimmäisen maailmanlaajuisen imperiumin
 2. Maa on yksi Euroopan vanhimmista valtioista
 3. Portugali on Euroopan läntisin piste
 4. Kuuluisin jälkiruoka on vaniljatorttu, jota kutsutaan nimellä Pastéis de nata
 5. Portugali oli ensimmäinen maa, joka kielsi orjuuden
 6. Portviini on yksi maan kuuluisimmista vientituotteista
 7. Portugalilaisilla on oma laulutyyli, jonka nimi on Fado
 8. Japanilainen tempura on itse asiassa portugalilainen keksintö!
 9. Korkein aalto, jolla joku on surffannut, oli Portugalissa - 23,77 metriä korkea aalto Nazarén rannikolla Portugalissa!

Majoittuminen Portugalissa

Asuntomarkkinoilla menee Portugalissa tällä hetkellä hyvin maan taloudellisen kasvun vuoksi, joten ulkomailta muuttavalla ei pitäisi olla vaikeuksia löytää asuntoa.

Tässä muutamia suurimpia kaupunkeja, joihin ulkomailta muuttavat usein päättävät muuttaa:

Lissabon

Portugalin pääkaupunki, Lissabon, on erittäin suosittu kohde ulkomaailta muuttavien keskuudessa ympäri maailman. Sen lisäksi, että se on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista, kaupunki kuhisee tunnelmaa runsaslukuisten kahviloiden, baarien, upean arkkitehtuurin ja vilkkaan yöelämän ansiosta.

Lissabonin eri naapurustoissa asuu monenlaisia ihmisiä. Voit nauttia energisestä taidemaailmasta, moderneista ostosalueista, rauhallisista asuinalueista ja upeista rannikkomaisemista – jokaiselle todellakin on tarjolla jotakin. Tunnelma nousee hektiseksi vuoden aikana, erityisesti matkailukauden korkeasesongin aikana, joten voit odottaa paljon ääntä ja tapahtumia!

 

Porto

Lissabonista pohjoiseen sijaitsee Porto, Portugalin toiseksi suurin kaupunki. Tämä on toinen Portugalin suurimmista kulttuuri- ja viihdekeskittymistä, jonka tunnelma on hieman Lissabonia rennompi. Turisteja ei ole aivan yhtä paljon, mutta kohteena Porto on silti huippuluokkaa.

Kaupungissa riittää tehtävää - voit esimerkiksi nauttia Douro-joen maisemista ja historiallisesta keskustasta (joka on nykyään Unescon maailmanperintökohde).

 

Braga

Ulkomailta muuttavien kolmanneksi suosituin kohde on pohjoisessa sijaitseva Bragan kaupunki. Kyseessä on vanha kaupunki, joka on tullut tunnetuksi viehättävistä mukulakivikaduistaan, kapeista kujistaan ja muinaisista kirkoistaan. Kyseessä on aidosti rauhallinen kohde niille, joita nopeatahtinen elämäntyyli ei enää kiehdo.

Tässä kaupungissa asumiskulut ovat suhteellisen matalat ja ulommista lähiöistä voi löytää suuria tontteja, jotka eivät maksa paljon – muista vain, että ne vaativat todennäköisesti jonkin verran remonttia.

 

Algarve

Portugalin etelärannikolla sijaitseva Algarven alue ulottuu Faron ja Sagresin välille. Jos haluat koskemattomia rantoja ja ympärivuotista auringonpaistetta, kannattaa harkita tälle alueelle muuttamista.

Alueella sijaitsee Euroopan eksoottisimpia rantoja. Kyseessä on lomailijoiden, perheiden ja surffarien keskuudessa suosittu kohde, sillä upeaa säätä on odotettavissa ympäri vuoden. Jos kesällä suuremmat turistimäärät ja jokseenkin korkeammat kiinteistöjen hinnat eivät haittaa, voi tämä olla sinulle erinomainen valinta.

Kuuluisa raitiovaunu Lissabonissa     Sintra

Kuuluisa raitiovaunu Lissabonissa                                               Penan palatsi

Asuminen Portugalissa

Koska suuri osa Portugalin tuloista tulee turisteilta, asuntomarkkinoilla esiintyy kausivaihtelua. Tämä tarkoittaa, että hinnat voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, milloin olet vuokraamassa asuntoa. Jos aiot oleskella maassa pidemmän aikaa, kannattaa tehdä sopimus, joka kattaa vähintään vuoden. Näin voit olla varma siitä, että vuokra ei nouse kesällä, jolloin asunnoista on enemmän kilpailua.

Olitpa sitten missä päin Portugalia tahansa, ei asunnon vuokraamisen kohtuuhintaan pitäisi kuitenkaan olla liian vaikeaa. Majoituksen löytämiseen saa apua niin välitysliikkeiltä kuin yksityisiltä toimijoilta. Lopulliseen hintaan vaikuttavat esimerkiksi meren läheisyys sekä asunnon varustelutaso.

Aluksi kannattaa yleensä vuokrata asunto Portugalista, ennen kuin päätät hypätä syvään päähän ja sijoittaa kiinteistön omistamiseen. Näin voit tutustua Portugalin eri kaupunkeihin, etkä ole sidottu yhteen tiettyyn alueeseen. Vuokrahinnat vaihtelevat riippuen siitä, missä pain maata asut, mutta jos olet muuttamassa Lissaboniin tai Algarven suosituille alueille, voit odottaa maksavasi noin 600 € kuukaudessa. Voit selvitä niinkin vähällä kuin 450 €, jos vuokraat asunnon jostakin muualta. Näihin hintoihin sisältyy yleensä hyödykkeet, mutta tarkista aina, mitä vuokrasopimuksessasi sanotaan! Veden, kaasun ja sähkön ei pitäisi maksaa enempää kuin noin 100 €. Muista myös budjettiasi tarkkaillessasi, että vesi tai sähkö saatetaan laskuttaa joka toinen kuukausi.

Vuokrattavia asuntoja löytyy internetistä, Facebook-ryhmistä sekä paikallisista sanomalehdistä, joissa vuokranantajat saattavat mainostaa asuntojaan. Kaksi suosituinta sivustoa on https://www.idealista.pt/ sekä https://www.kyero.com/en/portugal-property-long-let-1l55731.

Kun teet vuokrasopimuksen Portugalissa, sinua pyydetään yleensä maksamaan etukäteen takuuvuokra, joka vastaa 1-3 kuukauden vuokraa. Vuokranantajasta riippuen saatat myös joutua maksamaan ensimmäisen kuukauden vuokran etukäteen. Suosittelemme kuitenkin aina, että et maksa ennen kuin olet nähnyt huoneen tai asunnon itse henkilökohtaisesti!

Vapaa-ajan viettäminen

Portugalissa asuminen on mahtava vaihtoehto erityisesti silloin, jos olet kiinnostunut mereen liittyvistä harrastuksista. Maalla on huimat 800 kilometriä rantaviivaa Atlantin valtamerellä! Kauniille rannalle ei koskaan ole liian pitkä matka, olitpa sitten missä päin maata tahansa. Suuri osa maasta on rosoisten ja luonnonkauniiden maisemien sekoitusta, joihin yhdistyy kumpuilevia pätkiä välimerellistä maisemaa. Koska maa sijaitsee rannikolla, on tarjolla häikäiseviä rantoja, kuvankauniita poukamia, viehättäviä kyliä sekä Lissabonin ja Porton kuhisevaa kulttuurielämää.

Portugalista on tullut yksi Euroopan parhaista urheilukohteista, sillä se tunnetaan Ericeiran ja Penichen surffaukseen erinomaisesti soveltuvista rannoista, tahrattomista golfkentistä ja lukuisista luonnonkauniista paikoista, joissa vaeltaa. Portugalin auringon alla voit tehdä lähes mitä tahansa. Jos kaipaat hieman eksotiikkaa, Portugalin rannikolla on myös lukuisia saaria, kuten Madeira, joka tunnetaan puutarhasaarena rehevän kasvillisuutensa ansiosta, tai syrjäinen ja seesteinen Azorien saaristo. Menitpä sitten minne tahansa, Portugali ei tuota pettymystä!

Jos vietät vapaa-aikaasi mieluummin rauhallisemmassa tahdissa, Portugali on tunnetusti rento maa, jossa voi nauttia hitaammasta elämästä. Hemmottele itseäsi vierailemalla Torre dos Clerigosissa Portossa, jossa voit ihailla kaupunkia ylhäältä päin. Lähellä sijaitseva Douron jokilaakso, joka on Unescon maailmanperintökohde, on listattu Euroopan kauneimpien maisemien joukkoon. Voit vierailla viinitiloilla, nauttia Vinho Verdeä tai lasillisen portviiniä, tai vain ihailla Portugalin tämän kulman mahtavia maisemia.

Mikäli haluat mieluummin kävellä ympäriinsä ja nauttia kauniista arkkitehtuurista, Bragan reunamilla sijaitseva Bom Jesus do Monten pyhäkkö lepää kuvankauniin vuoren huipulla. Kuljeskele mutkittelevissa portaikoissa ja ihaile lukuisia arkkitehtonisia yksityiskohtia, kuten jokaiselle viidelle aistille omistettuja suihkulähteitä. Paluumatka köysiradalla alla siintävän historiallisen kaupungin maisemia katsellen on täydellinen palkinto kiipeämisen jälkeen! Etelässä sen sijaan Sintran värikäs palatsi vie sinut tuhat vuotta ajassa taaksepäin. Tämä kuninkaallinen keskiajan asumus on vain yksi valtavista, ylenpalttisista palatseista, joita kaupungin uljailta kukkuloilta löytyy!  Jos pienet yksityiskohdat ovat mieleesi, kiinnität ympäri Portugalia varmasti huomiota azulejoihin, jotka ovat maurilainen taidemuoto, koostuen värikkäistä maalatuista laatoista 1400-luvulta. Ne ovat yksinkertaisesti kauniita.

Jos Portugali on valloittanut ekspatriaattien sydämet ympäri maailman, se ei johdu ainoastaan kauniista maisemista, lauluista ja rannoista, vaan myös ruokakulttuurilla on oma osansa. Olipa valintasi sitten bacalhaun suolaisuus, pasteis de natan vaniljainen makeus tai paprikan, valkosipulin ja laakerinlehtien iskevä yhdistelmä, joka toimii pohjana monessa paikallisessa reseptissä, tarjoaa Portugalin perinteinen ruokakulttuuri rohkeita ja kauniita makuja.

Myös maassa ympäri vuoden järjestettävien festivaalien valikoima tarjoaa jokaiselle jotakin. Jos haluat kuulla, miltä fado kuulostaa, suosittelemme vierailemaan Alfaman alueella Lissabonissa – saat aivan varmasti kuunnella surumielistä fado-melodiaa vaeltaessasi pitkin alueen katuja! Tässä on joitakin suosituimpia tapahtumia:

 • Carnival
 • Semana Santa
 • kansainväliset hiekkaveistosfestivaalit
 • Festa das Cruzes
 • Peregrinação de Fátima
 • Pyhän Antoniuksen juhlapäivä
 • Rock in Rio
 • Festa de São João, Porto
 • Festa dos Tabuleiros, Tomar
 • São Martinho

Faro

Faro

Portugalissa asumisen kustannukset

Elämiskustannukset ovat Portugalissa suhteellisen edulliset, mutta hinnat vaihtelevat suuresti riippuen asuinalueestasi. Erityisesti Algarven alue voi olla huomattavasti kalliimpi, koska kyseessä on todella suosittu turistikohde.

Koska palkat ovat Portugalissa EU-alueen keskiarvoa hieman matalammat, noin 750 € kuussa, tämä näkyy myös hinnoissa. Monet asiat ovat siis suhteellisen halpoja, varsinkin jos muutat kalliimmasta eurooppalaisesta kaupungista!

Yleisesti ottaen elämiskustannukset voivat olla 38 % halvemmat kuin Pariisissa, 46 % halvemmat kuin Lontoossa ja 35 % pienemmät kuin Tukholmassa. Edullisessa ravintolassa ateria maksaa noin 10 €, olut noin 2 € ja kupillinen kahvia on useimmissa paikoissa alle 2 €.

 

Portugali

Ruokaostokset

 

1 kg appelsiineja

1,36 €

12 kananmunaa

1 kg perunoita

1,73 €

1,32 €

Ravintolat/kahvilat

 

Olut (0,5 l)

2 €

Ateria kahdelle ravintolassa

36 €

Cappuccino

1,58 €

Urheilu & vapaa-aika

 

Kuntosalijäsenyys

33 €

Elokuvalippu

7 €

Julkinen liikenne

 

Kertalippu linja-autoon

1,4 €

Taksi (normaalitaksa – 1 km)

0,5 €

Keskimääräinen palkka

1 000 €

Liikenne ja julkiset kulkuvälineet

Maahan muuttaneiden onneksi Portugali tarjoaa vaikuttavan ja tiheän julkisen liikenteen verkoston, jonka avulla voit helposti matkustaa ympäri kaupunkia tai kauemmas kaupungeista mukavasti ja edullisesti, jos haluat tutkia tätä kaunista maata tarkemmin. Maan suurilta lentokentiltä on myös erinomaiset kansainväliset yhteydet, joten olosi ei koskaan ole etäinen tässä maailman kolkassa. Maan sisäiset liikenneyhteydet ovat yleensä erittäin luotettavia ja kulkevat ajallaan, joten olitpa sitten matkalla töihin tai lähdössä pienelle lomalle, julkinen liikenne on yleensä paras tapa liikkua ympäriinsä.

Kaupungeissa kulkuvälinevaihtoehtoihin lukeutuvat raitiovaunut, linja-autot ja taksit. Lippuja voi ostaa erilaisista lippuautomaateista sekä joissakin tapauksissa myös bussikuskilta (tosin yleensä sinua pyydetään maksamaan tasarahalla). Sekä Lissabonissa että Portossa on metrojärjestelmä. Lissabonin metrossa on neljä eri linjaa: violetti, keltainen, vihreä ja oranssi. Järjestelmä on hyvin tehokas ja sitä on helppo käyttää. Liput ovat halpoja ja ostettavissa asemilta.

Portugalin linja-autopalveluihin lukeutuu niin alueellisia kuin paikallisia busseja sekä kansainvälisiä linjoja. Tarjolla on yleensä sekä pika- että normivuoroja; hinnat vaihtelevat matkan, ajankohdan ja yhtiön mukaan. Suurimpia bussiyhtiöitä Portugalissa ovat muun muassa InterCentro, InterNorte ja InterSul – jotka kaikki kulkevat kansallisia ja kansainvälisiä reittejä.

Jos haluat matkustaa kaupungista toiseen, se onnistuu myös junalla. Portugalin rautatietoverkosto on kattava ja sisältää alueellisia, alueiden välisiä sekä lähiöjunia, jotka yhdessä kattavat koko maan. Portugalin rautatieyhtiö CP (Caminhos de Ferro Portuguese) kattaa suurimman osan manner-Portugalista ja tarjoaa myös kansainvälisiä palveluita kohtuuhintaan. Esimerkiksi matka Lissabonista Portoon vie noin 3 tuntia ja maksaa 25 €. Junalla pääsee jopa Espanjaan ja Ranskaan! Alfa Pendular -pikajunat tarjoavat nopean ja mukavan yhteyden Lissabonin ja Algarven sekä muiden kohteiden välille pohjoisessa. Tarjolla on myös kaupunkien välillä toimiva The Intercidades -palvelu, joka toimii koko maassa yhdistäen useimmat suurimmat kaupungit. Tarjolla on niin ensimmäisen kuin toisen luokan lippuja.

Jos päätät vuokrata auton tai lähteä matkaan omalla autollasi, tarjolla on mahtava tieverkosto, jonka avulla jokainen kaupunki ja kylä ovat tavoitettavissa tehokkaasti. Portugalissa ajetaan tien oikealla puolella, ja moottoritiet eivät ole ilmaisia (eri tullipisteillä joutuu maksamaan paikasta riippuvan summan). Yleisesti ottaen ajaminen on maassa helppoa, mutta se voi käydä hieman haastavaksi vanhoissa keskiaikaisissa kylissä, koska kadut ovat niin kapeita!

Tutustu muihin ulkomailta muuttaneisiin

Uuteen maahan muuttaminen voi olla suhteellisen pelottavaa, varsinkin jos olet muuttamassa itseksesi, joten on aina hyvä ajatus löytää uusia tapoja tavata uusia ihmisiä. Portugalissa asuu arviolta 900 000 ulkomailta muuttanut ihmistä (pääasiassa Lissabonissa ja rannikkokaupungeissa), joten kansainvälistä väkeä riittää.

Yksi helpoimmista tavoista tavata uusia ihmisiä on ilmoittautua portugalin kielen tunneille. Tarjolla on runsaasti erilaisia kouluja ympäri maan, ja tämä voi olla täydellinen tapa tavata muita englantia puhuvia ihmisiä, jotka ovat myös hiljattain muuttaneet ulkomaille.

Voit myös etsiä ekspatriaattien ryhmiä netistä löytääksesi kohtalotovereitasi. Tällaisia ryhmiä on helppo löytää googlaamalla sen kaupungin nimi, johon olet muuttamassa, yhdessä sanojen “expat groups” tai “international groups” kanssa.

Kielen oppiminen

Portugalin pääasiallinen kieli on portugali, mutta usein ihmiset osaavat puhua englantia suurimmissa kaupungeissa, erityisesti Lissabonissa ja Portossa. Jos löydät itsesi alueelta, jossa englantia osaavaa väkeä on runsaasti, ajatus kommunikoinnista pelkästään englanniksi voi olla houkuttava. Suosittelemme silti lämpimästi kielikursseja portugalin kielen oppimiseksi – tavoitteena hallita vähintään muutamia perusilmauksia, joilla pärjäät. Paikallinen väki, erityisesti vanhemmat sukupolvet, arvostavat tätä suuresti!

Tässä joitakin yleisiä ilmauksia, jotka sinun kannattaa opetella päästäksesi alkuun portugalin kielen kanssa:

 • Hei - Olá
 • Kyllä / Ei - Sim/não
 • Kuinka voit? - Tudo bem?
 • Kiitos - Obrigado
 • Ole hyvä - Por favor
 • Anteeksi - Desculpa

   

Portviinikellari                                                                                             Pasteis de Nata

Portugalissa työskentely

Nuoret ihmiset eivät lähde Portugaliin pelkästään kesälomalle. He muuttavat tänne tehdäkseen töitä ja nauttiakseen elämästä täysillä. Portugalissa on pulaa monia kieliä taitavista ja kouluttamattomista/koulutetuista työntekijöistä kasvavilla aloilla, kuten ulkoistettu IT-ala, terveydenhoitoala, matkailuala, maatalous ja viestintä. Kaikki nämä sektorit ovat kasvaneet valtavasti viime vuosien aikana, tarjoten mahdollisuuksia ihmisille, jotka haluavat elää ja työskennellä tässä eteläeurooppalaisessa maassa. Strategisen sijaintinsa ansiosta monet toimitusjohtajat ovat valinneet Portugalin yrityksen toimipaikaksi, josta liiketoimintaa voidaan hoitaa ympäri maailman.

Cisco Systems, BNP Paribas, EUROPCAR, Fujitsu, Xerox ja IBM ovat muutamia niistä 450 yrityksestä, joiden toimipaikka on Portugalissa, ja jotka tarjoavat erinomaisia palveluita talous-, henkilöstöhallinto-, IT- ja logistiikka-alalla. Nämä yritykset etsivät usein motivoituneita kaksi- tai monikielisiä työntekijöitä. Jos siis pidät ammatillisista haasteista, työskentelystä jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä ja haluat tutustua uusiin kulttuureihin ja tapoihin ympäri maailmaa, on Portugalin tarjoama SSC- ja BPO-yritysten rajaton maailma sinulle ihanteellinen paikka!

Työympäristö ja -kulttuuri

Työpaikat ovat Portugalissa perinteisesti enemmän hierarkiaan perustuvia kuin pohjoismaissa tai keski-Euroopassa, ja henkilökohtaisia tapaamisia arvostetaan puhelinneuvotteluja ja sähköposteja enemmän. Jos työskentelet kansainvälisessä yrityksessä, tätä ei huomaa aivan samalla tavalla, mutta portugalilaisessa työkulttuurissa arvostetaan edelleen kohteliaisuutta, ystävällisyyttä ja kollegoiden kunnioittavaa kohtelua. Pukukoodi on myös hieman hienostuneempi, jos työskentelet toimistossa. Kun tapaat kollegoita ensimmäisen kerran, pysy asiallisena ja muodollisena. Tiukka kädenpuristus ja katsekontakti kuuluvat asiaan. Kun tulette tutuiksi, tervehdyksistä tulee epämuodollisempia. 

Pitkät lounas- ja kahvitauot ovat osa tavallista työpäivää. Kollegat kertovat toisilleen viikostaan, vähäisistä arkipäivän ongelmista ja hyvistä uutisista. Tämä on erinomainen tapa rentoutua ja rauhoittua ennen työn ääreen palaamista tai uuden päivän aloittamista! Sosiaalisten ja työtilanteiden erottaminen toisistaan on kuitenkin erittäin tärkeää – sosiaalisessa tilanteessa portugalilaiset eivät nimittäin ole tottuneita keskustelemaan liikeasioista, paitsi jos isäntä ottaa asian puheeksi. Mitä tulee aikarajoihin, väki on omaksunut jokseenkin rennon asenteen. Vaikka täsmällisyydellä ei tunnu olevan suurta merkitystä sosiaalisessa kanssakäymisessä, portugalilaiset odottavat silti ihmisten hoitavan työnsä täsmällisesti. He myös pyrkivät löytämään parhaan mahdollisen tasapainon työn ja yksityiselämän välille. He arvostavat perhettä ja ystäviä enemmän kuin mitään muuta, ja ystävät luetaan kuuluviksi perhepiiriin. 

Yleisesti ottaen portugalilaiset ovat luonnostaan uteliaita, avoimia ja erittäin puheliaita. Jos olet ujo ja et luo suhteita ihmisiin helposti, portugalilaiset auttavat sinua ja saavat sinut tuntemaan olosi mukavaksi. Jos olet eksynyt kaupungissa ja tarvitset apua, löydät helposti jonkun, joka on halukas auttamaan sinua – vaikka kyseinen henkilö ei puhuisikaan englantia!

Työsuhteen ehdot

Työntekijänä sinulla on samat oikeuden kuin Portugalin kansalaisilla, mitä tulee palkkaan ja työolosuhteisiin. Portugalissa lainsäädännön mukaan työviikon maksimipituus on 40 tuntia, ja olet oikeutettu vähintään 22 vuosilomapäivään. Lisäksi Portugalissa on 12 pakollista julkista vapaapäivää sekä kaksi vapaaehtoista julkista lomapäivää. Työsuhteen irtisanomisaika riippuu siitä, kuinka pitkään olet työskennellyt yrityksessä: 

 • Jos työsuhteesi on kestänyt alle vuoden, irtisanomisaika on 15 päivää;
 • Jos työsuhteesi on kestänyt 1-5 vuotta, irtisanomisaika on 30 päivää;
 • Jos työsuhteesi on kestänyt 5-10 vuotta, irtisanomisaika on 60 päivää

Vuonna 2021 minimibruttopalkaksi oli määritetty noin 750 €. Ulkomailta muuttavat ansaitsevat yleensä enemmän, keskiarvon ollessa noin 1 620 € kuussa. Tämä voi vaikuttaa vähältä verrattuna siihen, mihin olet tottunut, mutta älä unohda edullisia elämiskustannuksia!

Verot ja sosiaalimaksut

Kansalaisten tavoin myös EU:n alueelta muuttaneet ulkomaalaiset saavat nauttia Portugalin sosiaaliturvasta työsopimuksen tyypistä riippumatta. Sinun pitää maksaa henkilökohtaista tuloveroa ansioistasi, ja tämä vähennetään tilinauhastasi. Portugalin verojärjestelmä on muita Euroopan maita lempeämpi, ja mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat verot vähennetään. Matalimmalla tulotasolla veroprosentti on 14,5 % ja korkeimmalla tulotasolla 48 % (+2,5 %):

Vuosittaiset verotettavat tulot

Portugalin tuloveroprosentti

korkeintaan 7 112 €

14,5 %

7 113 – 10 732 €

23 %

10 733 – 20 322 €

28,5 %

20 323 – 25 075 €

35 %

25 076 – 39 967 €

37 %

39 968 – 80 882

45 %

80 883+ €

48 %

Verkostoitumismahdollisuudet

Verkossa on useita sivustoja, jotka tarjoavat tietoa kaikesta, mitä Portugalissa tapahtuu. Eventbrite sekä InterNations Lisbon järjestävät tai ehdottavat tapaamisia työtä tekeville sekä uusille tulokkaille kaupungeissa. Tarjolla on kaikkea ”aamiaisvalmennuksista” ”aivojen aktivointituokioihin” sekä ryhmiä myös heille, jotka haluavat tavata kahvilassa tai baarissa keskustellakseen liiketoiminnan trendeistä ja mahdollisuuksista. 

Funchal

Funchalin lahti

Portugaliin saapuminen

Koska Portugali on osa Euroopan unionia, ei EU:n kansalaisilla ole vaikeuksia maahan muuttamisessa. On kuitenkin muutamia ohjesääntöjä, joita sinun pitää Portugalin maahanmuuttokäytännön mukaan noudattaa. Jos haluat työskennellä Portugalissa EU-kansalaisena, sinun pitää hakea verotunnusta, joka kulkee nimellä NIF (Número de Identificação Fiscal). Tämä onnistuu useammassa eri paikassa:

NIF-tunnuksen saamiseen vaadittavat asiakirjat ovat vähäiset. Sinun tarvitsee vain esittää voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus, tosite osoitteesta (esim. hyödykelasku) sekä työsopimus. NIF-tunnusta tarvitaan moniin eri asioihin, kuten pankkitilin avaamiseen, hyödykesopimusten solmimiseen, auton ostamiseen sekä ajokortin hakemiseen, verojen maksamiseen, jne.

Tämän jälkeen tarvitset CRUE-todistuksen (asukastodistus), jonka saat kaupungintalolta (Câmara Municipal). Tämän saadaksesi sinun on otettava mukaasi passisi, työsopimuksesi sekä NIF-tunnuksesi.

Terveydenhoito Portugalissa

Perusterveydenhoidosta vastaa Serviçio Nacional de Saude (SNS), joka toimii verovaroilla ja jonka toimintaa terveysministeriö ohjaa. SNS takaa, että kaikilla Portugalin asukkailla on pääsy terveydenhuoltoon perustuslain mukaisesti. Aikuiset maksavat yleensä vain pienen omavastuun lääkäri- ja sairaalakäynneistä, lapsia ja kroonisesti sairaita ihmisiä tämä ei enää koske.

Jos työskentelet Portugalissa, työnantajasi pitäisi automaattisesti ilmoittaa sinut järjestelmään ja järjestää maan sosiaaliturvajärjestelmän maksut. Tämän jälkeen voit saada sairausvakuutuksen. Tämä tarkoittaa, että saat henkilökohtaisen sairausvakuutustunnuksen (NISS) sairausvakuutustoimistolta (Segurança Social). Lääkärit käyttävät NISS-tunnusta lääkkeiden määräämiseen, sairaushistorian tarkistamiseen sekä sairaslomien, vanhempainvapaiden jne. hoitamiseen… Voidaksesi päästä asiantuntijalle (esim. kardiologit, psykologit) valtion terveydenhuoltojärjestelmän kautta, tarvitset yleensä lääkärin lähetteen. Yleensä potilaan on maksettava jotakin asiantuntijakäynneistä Portugalissa. Riippuen tarvitsemasi hoidon laadusta ja siitä, millaiselle asiantuntijalle päädyt, saatat kuitenkin joutua odottamaan. Vaikka hoito on laadukasta, SNS-järjestelmän asiantuntijalääkäreille pääsy saattaa joskus kestää Portugalissa pitkään.

Kun sinut on rekisteröity järjestelmään, sinun pitää käydä "Centro de Saúde" -klinikalla (avohoitoklinikka) passisi ja NISS-tunnuksesi kanssa rekisteröitymässä. Tämän jälkeen sinulle lähetetään terveydenhoitokortti (cartão do utente), joka sinulla pitäisi olla aina mukanasi, ja jolla olet oikeutettu saamaan terveydenhoitoa alennettuun hintaan.

Tietyille ammattiryhmille on tarjolla myös lisäsosiaaliturvaa. Portugalissa voi myös hankkia yksityisen vakuutuksen tiettyyn hintaan, kuten monessa muussakin Euroopan maassa. Itse asiassa, 20 % asukkaista hankkii yksityisen sairausvakuutuksen täydentämään julkista sairausvakuutusta. Tähän saattaa olla syynä halu kattaa lisäpalvelut, joita Portugalin kansallinen terveydenhoitojärjestelmä ei sisällä, tai halu kattaa kustannukset 100-prosenttisesti. Tämä oikeuttaa heidät myös saamaan hoito yksityisillä palveluntarjoajilla Portugalissa, jotka voivat itse asiassa olla julkisia terveydenhoitopalveluita nopeampia.

Lissabon illalla

Lissabon illalla

Pankkitilin avaaminen

Kun olet saanut NIF-tunnuksen ja CRUE-todistuksen, on aika avata pankkitili, johon voit Saada palkkasi. Tämä onnistuu yhdellä käynnillä. Pankkikortit lähetetään yleensä rekisteröityyn osoitteeseesi muutaman päivän kuluessa. Vaadittavat asiakirjat vaihtelevat pankeittain, ja joillekin tileille voi olla erilaisia vaatimuksia, varsinkin jos haluat käyttöösi luotto-ominaisuuksia.

Pankkitilin avaamiseen Portugalissa tarvitaan yleensä seuraavat asiakirjat:

 • Passi, jolla todistat henkilöllisyytesi
 • NIF-tunnus (verotunnus)
 • Todiste asuinpaikasta (uudehko sähkölasku tai vuokrasopimus)

Suosituimmat portugalilaiset pankit ulkomailta muuttaneiden keskuudessa ovat Caixa Geral de Depósitos (CGD), Banco Santander Portugal, Banco Comercial Portugues (BCP) ja Novo Banco. Voit kysyä neuvoa muilta ulkomailta muuttaneilta tai kollegoiltasi löytääksesi pankin, joka sopii parhaiten tarpeisiisi.

Portugalissa on syytä varautua muutamiin maksuihin:

 • Tilinhoitomaksu: tällä hetkellä monien tilien avaaminen ja käyttäminen Portugalissa on ilmaista, vaikkakin pankki voi pyytää minimitalletusta – yleensä 100 – 250 €. Joihinkin tileihin liittyy kuitenkin kuukausimaksu, joka voi olla 2,50 – 7,50 € kuussa.
 • Pankkiautomaattimaksut: suurin osa isoimmista pankeista kuuluu Multibanco-palveluun, joka on ympäri maan ulottuva pankkiautomaattiverkosto. Jos käytät portugalilaista debit-korttia käteisen nostamiseen, nostosta ei pitäisi veloittaa kuluja, mutta kannattaa aina tarkistaa asia.
 • Siirtomaksut: rahan lähettäminen ja vastaanottaminen muista maista voi olla kallista, varsinkin jos vastaanottaja käyttää eri valuuttaa.

Suurimmat syyt Portugaliin muuttamiselle

Euroopan häikäisevimpien maisemien ja upean sään vuoksi voisi olla helppoa sivuuttaa Portugali jälleen yhtenä suosittuna lomakohteena ja olla ajattelematta sitä mahdollisena kotina. Maassa vallitsee kuitenkin vahva kansainvälinen kulttuuri lukuisien ulkomailta muuttaneiden henkilöiden ansiosta, minkä lisäksi maan sivistyneisyys ja kulttuurillinen hienous erottuu joukosta. 

Portugali tarjoaa uskomatonta monimuotoisuutta siihen nähden, että kyseessä on pieni maa. Riippuen valitsemastasi alueesta, elämäntyylejä on erilaisia: jos haluat paeta kesän lämpöä ja väkijoukkoja, suuntaa pohjoiseen. Jos taas sydämesi sykkii kaupungin vilinälle, Porton ja Lissabonin dynaamiset kaupungit odottavat sinua. Jos taas listasi kärjessä ovat aurinko, surffaus ja rannat, suuntaa etelään.

Viime vuosina yhä useammat kansainväliset yritykset ovat siirtäneet toimipaikkansa Portugaliin, joka tarjoaa monikielisille ihmisille erinomaisen mahdollisuuden löytää töitä. Yhdistettynä välimerelliseen elämäntyyliin, edullisiin elämiskustannuksiin ja portugalilaisten avoimeen luonteeseen, on tässä houkutteleva tilaisuus kenelle tahansa, joka haluaa aloittaa uuden elämän ulkomailla!

Tässä 5 suurinta syytä, miksi kenestä tahansa olisi mielestämme ihanaa asua ja työskennellä Portugalissa:

 1. Kansainvälisten yritysten tarjoamat erinomaiset mahdollisuudet monikielisille työntekijöille
 2. Markkinoinnin, tekniikan ja media-alan työpaikkojen määrän lisääntyminen
 3. Mahdollisuus löytää mahtava tasapaino työn ja yksityiselämän välille
 4. Edulliset elämiskustannukset
 5. Nuori ja monikulttuurinen ympäristö

Auringonlasku Portossa

Auringonlasku Portossa

Etsi asuntosi Portugali

Mainos