Kreikassa asuminen ja työskentely

Muinaisen mytologian ja hedonismin kiehtova yhdistelmä on tehnyt Kreikasta yhden maailman kiehtovimmista maista. Länsimaisen sivistyksen kehtona tunnettu Helleenien tasavalta (kuten maan virallinen nimi kuuluu) on kokoelma...

Kreikka

Muinaisen mytologian ja hedonismin kiehtova yhdistelmä on tehnyt Kreikasta yhden maailman kiehtovimmista maista. Länsimaisen sivistyksen kehtona tunnettu Helleenien tasavalta (kuten maan virallinen nimi kuuluu) on kokoelma kauniita maisemia, tuhansia vuosia vanhaa kulttuuria ja historiaa, herkullista ruokakulttuuria sekä intohimoisia ihmisiä. Maa vetää edelleen puoleensa niitä, jotka haluavat oikeasti kokea aidon välimerellisen rennon elämäntyylin viimeisen vuosikymmenen taloudellisista vaikeuksista huolimatta.

Täällä maailmanmatkaajat voivat seilata saarelta saarelle väsymykseen saakka turkoosin meriveden, ulkoilmamuseoiden ja sievien valkoisten huviloiden keskellä, jotka ovat ominaisia Kreikan rannikolle. Mantereella sykkivät kaupungin ja häikäisevän kauniit luonnonmuodostelmat herättävät maiseman henkiin ja houkuttelevat puoleensa monia kansainvälisiä yrityksiä, jotka eivät ole epäröineet hetkeäkään pystyttää päämajansa tähän itäisen Euroopan kolkkaan.

Perustietoa Kreikasta

 • Sää: Kreikassa vallitsee tyypillinen välimerellinen ilmasto, eli talvet ovat märät ja leudot ja kesät kuivat. Maan pohjoisosa voi olla talvella hyvinkin kylmä, alueella voi sataa jopa lunta. Maassa paistaa suurimmalta osin aurinko ympäri vuoden.
 • Asukasluku: noin 10,7 miljoonaa kansalaista.
 • Historia: Kreikka on yksi Euroopan historiallisesti vauraimmista maista. Maan historia ulottuu aina 2900-luvulle eKr., jolloin ensimmäiset asutukset ja palatsit rakennettiin. Siksi sitä pidetäänkin länsimaiden historian, taiteen, filosofian ja demokratian syntypaikkana.

Tiesitkö?

 • Maan oikea nimi on Helleenien tasavalta.
 • Olitpa sitten missä tahansa Kreikassa, rantaan on matkaa korkeintaan 137 kilometriä. Maalla on yli 14 000 km rannikkoviivaa! Toisaalta maan geomorfologia on hyvin erityinen, joten maassa ei ole yhtäkään purjehduskelpoista jokea – 80 % maasta on vuoristoista.
 • Kreikassa on enemmän arkeologisia museoita kuin missään muussa maassa maailmassa.
 • Kreikan pääkaupunki on nimetty Athene-jumalattaren mukaan. Myytin mukaan Athene ja Poseidon kamppailivat oikeudesta nimetä kaupunki antamalla ihmisille lahjoja. Athene ja hänen oliivipuunsa voittivat.

Kreikassa asuminen

Majoittuminen Kreikassa

Ulkomailta muuttavilla on runsaasti vaihtoehtoja, kun puhutaan majoittumisesta Kreikassa. Vuokrahinnat ovat laskeneet merkittävästi koko maassa taloustilanteen vuoksi, joten kohtuullisen hintaisen asunnon löytäminen jopa pääkaupungin keskustasta on mahdollista! Muualla maassa hinnat ovat matalammat, kunhan vältät “turistialueita”.

Täältä löydät asuntoja Kreikassa!

Koska monet ekspatriaatit haluavat asettua Ateenaan tai Thessalonikiin (missä suurin osa ekspatriaattien työmahdollisuuksista sijaitsee), on syytä tutustua hieman tarkemmin parhaisiin asuinalueisiin ja näiden kaupunkien vuokrahintoihin:ateenan akropolis

 • Ateena: sellaiset asuinalueet, kuten Maroussi (lähiössä, elämäntyyli on enemmän omakotiasujille ja perheille soveltuva), Exarcheia (aivan keskustassa, boheemi tunnelma ja edulliset asunnot) ja Plaka (hurmaavin näistä alueista) ovat todella tunnettuja ulkomailta muuttavien keskuudessa. Keskimäärin monet asuntojen omistajat pyytävät keskisuuresta asunnosta (1–2 makuuhuonetta) alkaen 300–350 € keskustan ulkopuolella ja keskustassa jopa 500 €.
 • Thessaloniki: ekspatriaattien yleisimpiä asuinalueita ovat Ano Poli (kaupungin vanhin alue), Upper Toumba (yksi halvimmista alueista) ja Kalamaria (rento tunnelma). Vuokrat ovat Ateenaa halvempia ja alkavat yksiön 200 € vuokrasta keskustan ulkopuolella nousten aina kaupungin sydämessä sijaitsevien suurempien asuntojen 500 € vuokraan.

Aina kun muutat, voit aloittaa asunnon tai huoneen etsimisen ennen muuttoasi selaamalla Facebook-ryhmiä tai verkkoportaaleja. Lisäksi kiinteistönvälittäjät voivat auttaa sinua löytämään paremman paikan päästyäsi paikan päälle, mutta muista, että monet Kreikassa laittavat asuntonsa mieluummin tarjolle netissä. Useimmat ilmoitukset ovat kreikaksi, joten perustermien osaaminen helpottaa majapaikan etsintää: yksiö ilman erillistä makuuhuonetta on “garsionera”; yhden makuuhuoneen asunto on “dyari”, kahden makuuhuoneen “triari”, ja sana “enoikiazetai” tarkoittaa “vuokrattavana”.

Mitä tulee vuokrasopimuksiin, ekspatriaatin kannattaa varautua maksamaan 2–3 kuukauden takuuvuokra, jos haluat saada pitkän vuokrasopimuksen Kreikassa. Vaikka kreikkalaiset eivät koskaan ole olleet liian tiukkoja vuokrasopimusten suhteen, Kreikan lainsäädäntö vaatii, että vuokrasopimus on voimassa vähintään 3 vuotta, ja irtisanomisaika on yksi kuukausi. Nämä ovat kuitenkin aina seikkoja, joista vuokranantaja ja vuokralainen voivat neuvotella. Muista, että sopimus on todennäköisesti kreikaksi, joten pidä huoli, että ystävä tai työnantaja auttaa sinua ymmärtämään sopimuksen sisällön ennen allekirjoittamista. 

Muista myös tarkistaa, mitä sopimus sanoo hyödykkeistä (“koinoxrista”). Monet hyödykkeet sisältyvät vuokraan, mutta on myös mahdollista, että joudut huolehtimaan niistä itse, mikä tuo lisäkuluja vuokran lisäksi.

Vapaa-ajan viettäminen

Kreikka ei tuota pettymystä. Tämä maa tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja, olitpa sitten kulttuurin ja historian ystävä, tai kaipaat kimaltelevan sinisen veden äärellä sijaitsevien kalastuskylien rauhaan. Jos päätät asua Kreikassa, on sinulle aina tarjolla jotakin uutta tutkailtavaa ja koettavaa, mukaan lukien kreikkalaisten iloinen elämäntyyli!

Jos aiot asettua mantereelle, (vähintäänkin) viikonlopun viettäminen pääkaupungissa Ateenassa on mahtava tapa aloittaa maahan tutustuminen. Lähes kaikkialta kaupungista näkyvää Akropolista, muinaista kalliokukkulalla sijaitsevaa linnoitusta, pidetään Kreikan symbolina ja länsimaisen sivistyksen maamerkkinä. Sen kruununjalokivi on Parthenon, mutta älä sivuuta myöskään Athene Niken temppeliä, Erechtheionia tai Dionysus-teatteria, näin muutaman mainitaksemme. Ateena on kuitenkin paljon enemmän kuin vain Akropolis. Esimerkiksi kansallispuutarha tarjoaa kauniin keitaan pääkaupungin sykkeessä. Likavittos-kukkula, Ateenan korkein kohta, koettelee kestävyyttä, mutta on ehdottomasti kiipeämisen arvoinen, jotta pääset ihailemaan kaupungin upeutta.

Maan toisella puolella sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki, Thessaloniki, joka on myös mainitsemisen arvoinen. Sen kadut kuhisevat elämää, ja muinainen kohtaa uuden ainutlaatuisella tavalla. Valkoinen torni ja vanha Heptapyrgionin linnake, joista kaupunki tunnetaan, ovat näköalapaikkoja, joista näet koko kaupungin.

TessalonikiAteenan ja Thessalonikin lähettyviltä löytyy myös kaksi maan henkisintä ja salaperäisintä paikkaa. Unescon maailmanperintökohde Delphi päästää mielikuvituksesi valloilleen sen aavemaisilla raunioilla – antiikin aikoina väki tuli tänne pyhiinvaellukselle palvomaan Apolloa ja pyytämään neuvoja salaperäiseltä oraakkelilta. Meteoran kivimuodostelmat niiden päällä sijaitsevine bysanttilaisine luostareineen sen sijaan luovat oudon, mutta uskomattoman maiseman, joka tarjoaa myös valtavasti mahdollisuuksia kävelijöille ja kiipeilijöille.

Kreikan kauneutta ei kuitenkaan voi hehkuttaa mainitsematta sen saaria. Nämä on jaettu 7 ryhmään, jotka tarjoavat koko joukon vaihtelevia panoraamanäkymiä ja vetävät puoleensa kaikenlaisia ihmisiä riippumatta siitä, kaipaavatko he sykkivää monikansallista tunnelmaa vai eristäytyneempää ilmapiiriä. Idyllisten rantojen lisäksi Kykladit (pitäen sisällään Santorinin, Mykonoksen ja Parosin saaret) lumivalkoisine kylineen ovat täydellinen arkeologisten kohteiden ja henkiin heränneiden postikorttien yhdistelmä, jonka kruunaavat upeat auringonlaskut ja –nousut. Jos haluat ennemmin pyrkiä löytämään aarteita, Rhodoksen vanha kaupunki ja koko Kreetan saari tarjoavat lumoavia maisemia, joissa voit matkustaa ajassa taaksepäin nauttimaan luonnon kauneudesta. Erikseen voimme mainita vielä Kreetan Chanian värikkäät historialliset huvilat, jotka elävöittävät venetsialaista satamaa ja veden äärellä kulkevaa kävelykatua. Joonianmeressä sijaitseva Zakynthos sisältää runsaasti metsäistä erämaata ja maaseutukyliä, mutta Marine Park merikilpikonnineen on huomattava nähtävyys, jos haluat saada elinikäisiä muistoja.

Viimeisenä suosittelemme kruunaamaan tämän kaiken kreikkalaisen ja välimerellisen ruokakulttuurin herkuilla. Fetajuusto, kreikkalaiset oliivit, spanakopita (pinaattipiiras) ja kuuluisa moussaka (kaikista perinteisin ruoka) löytävät varmasti paikkansa lempiruokiesi joukosta. Kahvilat ja ravintolat heijastavat kreikkalaisten sosiaalista elämäntapaa hyvin perusteellisesti ja ovat oikea paikka, jos haluat heittäytyä kreikkalaisen kulttuurin pyörteisiin.

Asumiskustannukset Kreikassa

Elämiskustannukset ovat Kreikassa epätavallisen edulliset siihen nähden, että kyseessä on Euroopan maa. Vaikka myös palkat ovat suhteellisen matalat, on keskimääräisellä palkalla eläminen silti täysin mahdollista. Toisin sanoen, pienellä budjetilla voi elää ilman suurempia taloushuolia. Kaksi seikkaa on kuitenkin syytä pitää mielessä:

 • Maan mannerosa on saaristoon nähden hieman halvempi, varsinkin kun puhutaan ruokaostoksista ja muista perustuotteista. Ateena ja Thessaloniki voivat siis olla hieman halvempia kuin Kreetan saarella sijaitsevat kaupungit.
 • Mitä lähempänä olet suosittuja turistikohteita, sitä korkeampia hinnat ovat (aivan kuten kaikissa muissakin maissa).

On myös hyvä tiedostaa, että monissa kaupoissa odotetaan, että maksat käteisellä, ja näin ollen korttimaksupäätteitä ei edes ole kassoilla. Tämän vuoksi on aina hyvä nostaa käteistä, ja pankkiautomaatteja löytyykin lähes jokaisesta kadunkulmasta.

Liikenne ja julkiset kulkuneuvot

Julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen on Kreikassa suhteellisen helppoa kattavan liikenneverkoston ansiosta. Jos haluat päästä pienimpiin kreikkalaisiin kyliin, KTEL-bussit ovat kätevin ja ensisijainen liikennemuoto. Suurin osa mantereesta linkittyy Ateenaan ja Thessalonikiin, ja esimerkiksi Korfun saarelle pääsee myös bussilla. Yleisesti ottaen kreikkalaiset bussit ovat useimmiten turvallisia ja luotettavia, toki ruuhka-aikoina esiintyy perinteisiä viivästyksiä.

Myös monet lautat liikennöivät eri saarien välillä Adrianmerellä ja Aigeianmerellä. Kesällä nämä lautat ovat erittäin kätevä vaihtoehto, sillä niiden vuorojen määrää lisätään niin kansallisilla kuin kansainvälisillä reiteillä (auringonlaskujen ja –nousujen seuraaminen lautalla on ehdottomasti kokemisen arvoista!). Joulukuun ja helmikuun välillä liikennöidään kuitenkin vain muutamalla reitillä, jolloin kannattaa ennemmin liikkua lentokoneella. Itse asiassa Kreikassa on 15 kansainvälistä lentokenttää kansainvälisiä ja kotimaan lentoja varten, joten et joudu murehtimaan sitä, miten pääset jollekin saarelle tai maan toiselle laidalle!

Ikävä kyllä kolikon kääntöpuolelta löytyy rautatieverkosto, joka on Kreikan alueella hyvin rajallinen. Vaikka verkostoa päivitettiin runsaalla kädellä vuoden 2004 olympialaisia varten, ei rautatiepalveluiden taso edelleenkään ole lähellä eurooppalaisia standardeja. Kreikkalainen rautatieorganisaatio liikennöi kahta pääreittiä Kreikassa: Ateenasta Thessalonikiin ja Ateenasta Patraan. Useimmiten junamatka on halvempi kuin bussilippu.

Kuten muissakin EU-maissa, teiden laatu on Kreikassa korkea, ja teillä ajetaan oikealla puolella. Vaikka kreikkalaisia ei pidetä kaikista huomaavaisimpina kuljettajina, on väki yleensä kohteliasta tien päällä. Jos epäröit, aja varovasti ja anna paikallisten mennä ensin!

Metro

Muihin ekspatriaatteihin tutustuminen

Loogisesti ajateltuna kohtaat Kreikassa väkeä monista eri maista, varsinkin Ateenassa, Thessalonikissa ja Kreetalla. Uuden työpaikkasi myötä tapaat todennäköisesti kanssasi samanikäistä ja samanlaisen taustan ja elämäntyylin omaavia ihmisiä. Sosiaalinen media on yleensä paras paikka etsiä omasta maastasi tulevaa väkeä, jonka kanssa voisit keskustella kokemuksista ja vaihtaa neuvoja. Voit käyttää samoja Facebook-ryhmiä, joihin liityit löytääksesi asunnon, sillä usein myös monet muut ekspatriaatit haluavat tavata ja tutustua uusiin ihmisiin.

Voi olla myös hauskaa tutustua paikallisiin. Kreikka on osa Eurooppaa, mutta se on myös Välimeren alueen maa, ja näissä maissa paikallisten asenne elämään on hieman rennompi. Kreikalle erityistä ovat perheeseen ja asumisjärjestelyihin liittyvät perinteet. Toisin sanoen kyseessä on hyvin perhekeskeinen maa, ja monilla paikallisilla on suuret perheet ja vahvat yhteydet vanhempiin, myös aikuisena. Jos ystävystyt paikallisten kanssa, ei ole ollenkaan tavatonta, että sinut kutsutaan kotiin lounaalle tai päivälliselle perhettä tapaamaan!

Kreikan kielen opetteleminen

Kuten saatat tietää, Kreikan virallinen kieli on kreikka. Omien aakkostensa myötä olo saattaa alkuun olla melko hämmentynyt, kun kaikki kyltit ja julkiset julisteet ovat kirjaimilla, joiden tarkoitusta et oikeastaan pysty päättelemään. Monet kreikkalaiset, erityisesti nuoret, osaavat kuitenkin englantia kelvollisesti, ja kieltä opetetaan myös kouluissa. Vaikka sitä ei vaadittaisi työpaikallasi, voi olla hyvä ajatus opetella muutamia yleisimpiä lauseita arkipäivän kanssakäymistä varten, jotta voit kommunikoida edes hieman paikallisten sekä vanhemman väestön kanssa:

 • Hyvää huomenta - Καλημέρα (kah-lee-MER-ah)
 • Kiitos - Ευχαριστώ (eff-kha-ri-STOE)
 • Mitä kuuluu? - Tι κανείς (tee-KAH-nis)?

 

Kreikassa työskenteleminen

Viime vuosikymmenien aikana Kreikka on ottanut johtavan roolin talouskriisissä. Vaikka talous vaikuttaa palaavan hiljalleen raiteilleen, työttömyysprosentti on edelleen Euroopan unionin korkein, toukokuussa 2021 noin 15 %. Mikä siis tässä tilanteessa oikeasti tekee Kreikasta varteenotettavan vaihtoehdon ekspatriaateille, jotka haluavat muuttaa työskentelemään ulkomailla? Kreikan hallitus itse asiassa tavoittelee ekspatriaatteja, erityisesti yrittäjiä, tuomaan Kreikan taloudelle lisäpotkua kolmen eri markkina-alueen kautta:

 • Start-up-markkinat: Kreikan kriisiä seuranneina vuosina yrittäjyys on noussut Kreikassa esiin avaintekijänä kasvun palauttamisessa ja työpaikkojen luomisessa. Vaikka start-up-yritysten järjestelmä ei ole aivan yhtä vahva kuin muissa Euroopan maissa, on se jatkanut kasvamistaan erityisesti IT-alalla ja on hyvin kansainvälistynyttä. Tämä tarkoittaa, että teknisen taustan omaavalle ekspatriaatille on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia!
 • Matkailu: alati kukoistava Kreikan matkailuala houkuttelee ulkomailta muuttavia puoleensa joka vuosi. Vaikka näitä töitä pidetään luonteeltaan kausiluontoisina (varsinkin saaristossa), joissakin paikoissa on aina tarvetta kansainväliselle väelle, joka osaa englantia ja muita kieliä, kuten ruotsia, saksaa tai ranskaa. Myös erilaiset matkatoimistot, kuten TUI, toimivat maassa ja edustavat vastaavanlaisia monikielisiä tarpeita.
 • Liiketoimintaprosessien alihankintasektori (BPO-yritykset): toinen sektori, jossa kielitaidot ovat todellinen kilpailuvaltti. Monet alan yritykset ovat tehneet Kreikasta kotinsa, kuten Teleperformance, Sitel sekä Webhelp, ja tarvitsevat aina monikielisiä työnhakijoita, jotka pystyvät vastaamaan heidän tarpeisiinsa. Tällä alalla tarjolla olevat tehtävät ovat yhtä moninaisia kuin tarjolla olevat palvelut: asiakaspalvelutyöntekijöistä, teknisestä tuesta, sisällön muokkaamisesta ja kirjanpidosta myynnin tehtäviin. Jos haluat työskennellä Kreikassa, löydät näistä organisaatioista varmasti jotakin, joka vastaa mielenkiinnonkohteitasi ja profiiliasi! 

Työympäristö ja -kulttuuri

AkropolisTiesitkö, että kreikan kielessä on sana “philoxenia”, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ”rakkautta muukalaisia kohtaan”? Kyllä, kreikkalaiset tunnetaan ystävällisyydestään ja avoimuudestaan uusien ihmisten tapaamista ja liiketoimia kohtaan riippumatta siitä, mistä he tulevat! Kreikka on kollektivistinen yhteiskunta ja sosiaalinen elämä on heille äärimmäisen tärkeää. Näin ollen uusien ihmisten tapaaminen ja uusien ystävien saaminen ei ole yhtä vaikeaa kuin muissa keski- tai Pohjois-Euroopan maissa.

Ekspatriaattina voit varautua yhteiskuntaan, jossa aikatauluja ei noudateta liian tiukasti, ja jossa jokainen tuntuu elävän rennossa rytmissä. Tämä pätee myös kansainväliseen ympäristöön, jossa todennäköisimmin tulet työskentelemään. Täsmällisyys ei ole erityisen tärkeää, mutta iltapäivän tauot ovat vakio-osa monen ihmisen elämää. Muista kuitenkin, että kreikkalaisia ei saa pitää laiskoina tämän vuoksi – kyse on vain heidän tavastaan luoda päivärytmi!

Koska kreikkalainen kulttuuri on yleisesti ottaen hyvin rento, liiketoimia hoidetaan usein kahvin tai lounaan parissa. Nämä epäviralliset tapaamiset ovat itse asiassa oleellinen osa onnistuneen kumppanuuden muodostamista yritysten välillä, sekä tapa, jolla kreikkalaiset tutustuvat työntekijöihin, työnantajiin ja kollegoihin. Siksi asiat tapahtuvat hitaassa tahdissa (tapaaminen voi kestää useita tunteja!) ja small talkilla on merkittävä rooli luottamussuhteen luomisessa ennen päätösten tekoa tai vakavammista ja syvällisemmistä aiheista puhumista.

Viimeksi mainittakoon, että tietyt käsieleet, joita käytämme päivittäin, voidaan tulkita Kreikassa väärin. Esimerkiksi “ok”-merkki, peukalo ylöspäin tai käden pitäminen ylhäällä kaikki sormet ojennettuina ovat loukkaavia eleitä, joten yritä välttää näiden eleiden käyttöä (ainakin yleisillä paikoilla).

Työsuhteen ehdot

Yleensä työviikko on Kreikassa 40 tuntia. Voit tehdä ylitöitä korkeintaan 5 tuntia viikossa, mutta näistä lisätunneista maksetaan 20 % suurempi palkka normaalitunteihin verrattuna, eikä niitä pidetä ylitöinä. Jos työskentelet yli 45 tuntia, työnantajan pitää maksaa 40 % tavallisen palkan päälle. Tällä taksalla työntekijä voi tehdä ylitöitä vuodessa vain 120 tuntia, minkä jälkeen lisätunneista on maksettava 80 % lisää työntekijän normaalin palkan päälle.

Monissa yrityksissä ensimmäinen työvuosi on niin sanottu koeaika. Tämä tarkoittaa, että näiden kuukausien aikana sinulla tai yrityksellä on oikeus päättää työsopimus milloin tahansa, jos heistä esimerkiksi tuntuu, että et sovi työhön, tai jos itse ajattelet, että työ ei ole sinulle oikea.

Sinulla on lakisääteinen oikeus 20 vuosilomapäivään, jos teet töitä 5 päivää viikossa, tai 24 lomapäivään, jos työskentelet 6 päivää viikossa – kunhan olet työskennellyt samalle työnantajalle kokonaisen vuoden. Osa-aikaiset ovat oikeutettuja saamaan kahdestoistaosan lomasta jokaista työkuukautta (25 päivää) kohden, kunhan työsuhde on kestänyt yhden vuoden.

Kreikassa työntekijät ovat oikeutettuja palkkaan myös sairausloman ajalta. Tämä sosiaaliturvan myöntämä vakuus on 50 % sairausloman kolmelta ensimmäiseltä päivältä. Neljännestä päivästä lähtien olet oikeutettu täyteen sairauslomapalkkaan, kunhan esität lääkärintodistuksen.

Irtisanomisaika

Mikäli työsopimus ei ole määräaikainen (toistaiseksi voimassa oleva sopimus) ja työsopimus jatkuu koeajan jälkeen, irtisanomisaika riippuu siitä, kuinka pitkään olet ollut yrityksen palveluksessa. Irtisanomisaika alkaa seuraavasta päivästä sen jälkeen, kun työnantajalle on ilmoitettu asiasta:

1–2 vuotta

1 kuukauden irtisanomisaika

2–5 vuotta

2 kuukauden irtisanomisaika

5–10 vuotta

3 kuukauden irtisanomisaika

yli 10 vuotta

4 kuukauden irtisanomisaika

 

Verot ja palkka

Kreikka lukeutuu niihin Euroopan maihin, joissa lainsäädäntö säätele kansallisen minimipalkan. Tällä hetkellä tämä on 758,33 €/kuukausi yli 18-vuotiailla. Kreikan työntekijöiden keskusjärjestön mukaan bruttovuosipalkka Kreikassa on keskimäärin 1 150 €/kk, ja asiantuntijat sekä ekspatriaatit voivat ansaita paljon enemmänkin! Esimerkiksi sisällöntuottaja voi ansaita yli 1 500 €/kk, ja kehityssektorilla palkat pyörivät 2 000 € paikkeilla.
Oia

Kreikassa työntekijät ovat oikeutettuja myös bonuksiin läpi vuoden, jotka vastaavat kahden kuukauden ylimääräistä palkkaa: täyden kuukauden palkka jouluna, puolen kuukauden palkka pääsiäisenä sekä puolen kuukauden palkka kesälomalle. Toisaalta eroraha vaihtelee huomattavasti työntekijän työsuhteen kestosta riippuen. Pienimmillään se on yhden kuukauden palkka, jos työsuhde on kestänyt kahdesta kuukaudesta vuoteen, ja summa kasvaa vähitellen aina kuuden kuukauden palkkaan saakka, jonka saa 10 vuoden työsuhteen jälkeen.

Mitä tulee tuloveroprosenttiin Kreikassa, helleenien maassa käytetään progressiivista verojärjestelmää, jonka avulla lasketaan, kuinka paljon tuloveroa vähennetään. Näin ollen veroprosenttisi riippuu siitä, kuinka paljon ansaitset. Muista, että tuloveron lisäksi tuloistasi vähennetään sosiaaliturvamaksut (14 %). Yksityishenkilöt maksavat Kreikassa tuloveroa seuraavan taulukon mukaisesti:

 • 0–10 000 €: 9 % veroprosentti
 • 10 001–20 000 €: 22 % veroprosentti
 • 20 001–30 000 €: 28 % veroprosentti
 • 30 001–40 000 €: 36 % veroprosentti
 • yli 40 001 €: 44 % veroprosentti

Kaikista yli 12 000 € tuloista vähennetään myös niin sanottu “yhteisvastuullinen sosiaaliturvamaksu”, jonka suuruus vaihtelee 2,2 % ja 10 % välillä.

Yhteenvetona todettakoon, että vaikka palkat eivät kenties ole Euroopan korkeimmat, edulliset asumiskustannukset ja kohtuullinen tuloveroprosentti tasapainottavat tilannetta ja tarjoavat mahdollisuuden säästää rahaa ja nauttia tämän kauniin maan tarjonnasta!

Verkostoituminen

Jos haluat tarkastella työmarkkinoita tarkemmin saavuttuasi Kreikkaan ja luoda omaa työverkostoasi laajentaaksesi uramahdollisuuksiasi, on tarjolla monia hyödyllisiä sivustoja, joista voit aloittaa. Jos esimerkiksi olet kiinnostunut yrittäjien kanssa verkostoitumisesta Kreikassa, voit liittyä Meetup-sivustolla listattuihin ryhmiin, missä nuoret & ammattilaiset keskustelevat liiketoimintamahdollisuuksista, uusista teknologioista ja kaikenlaisista innostavista innovaatioista kaikilla aloilla. Toinen vaihtoehto on liittyä ammattilaisten verkostoon InterNations-sivustolla, missä kaikki – niin yrittäjät, työntekijät kuin työttömät, freelancerit ja vastavalmistuneet – voivat jakaa kokemuksiaan sekä pyytää neuvoja muilta ihmisiltä Kreikassa, sekä osallistua erilaisiin järjestettäviin aktiviteetteihin (niin verkossa kuin fyysisesti).

Kreikkaan saapuminen

Koska Kreikka on osa Euroopan unionia, ei eurooppalaisten työnhakijoiden ole vaikeaa muuttaa sinne. Et tarvitse viisumia tai työlupaa, mutta sinun tarvitsee hakea rekisteröitymistodistusta tai henkilökorttia, jos aiot oleskella maassa pidempään kuin 3 kuukautta (90 päivää). Tätä todistusta pidetään riittävänä vahvistuksena henkilöllisyydestä sille ajalle, kun asut helleenien maassa.

EU-kansalaisille hakemusprosessi tämän todistuksen saamiseksi on seuraavanlainen:

 1. Ota yhteyttä lähimpään poliisiasemaan tai ulkomaalaistoimistoon (poliisiasema, jossa on ulkomaalaisten asioita hoitava osasto) asuinalueellasi ja varaa aika hakemuksen jättämistä varten.
 2. Hakemusta varten sinun on esitettävä seuraavat asiakirjat:
  1. Kopio passista
  2. 4 passikuvaa
  3. Todiste osoitteesta (esim. vuokrasopimus, hyödykelasku, verotoimiston lausunto…)
  4. Todiste sairausvakuutuksesta (tämä voi olla EU-sairaanhoitokortti tai yksityinen sairausvakuutus)
  5. Työsopimus tai todiste palkkauksesta
  6. Näiden asiakirjojen lisäksi sinun on täytettävä hakemuslomake, jonka saat kyseiseltä poliisiasemalta.
 3. Tapaamisen aikana virkailija käy läpi asiakirjasi, keskustelee kanssasi lyhyesti siitä, mitä teet Kreikassa, ja antaa sinulle sinisen kuitin, josta käy ilmi, että olet hakenut todistusta. Paikasta riippuen lupa on valmis muutaman päivän tai muutaman viikon kuluessa tapaamisesta.

Huomaa: koska Kreikka on ottanut käyttöön uuden formaatin rekisteröitymistodistuksen toteuttamisessa (jota kutsutaan nimellä “biometrinen oleskelulupakortti”), sama viranomainen joutuu rekisteröimään sormenjälkesi, jotta voit saada henkilökortin. Tämä toimii tositteena siitä, että sinulla on oikeus asua ja työskennellä Kreikassa.

Kyseinen kortti on myös yhtä tärkeä kuin rekisteröitymistodistus, kun haet kahta eri tunnusta:

 • AFM-tunnus (Arithmo Forologiko Mitro). Tämä yhdeksännumeroinen tunnus on henkilökohtainen verotunnus, jonka tarvitset voidaksesi työskennellä Kreikassa, maksaa veroja, avata pankkitilin sekä hoitaa muita virallisia toimenpiteitä. Hakemus on suhteellisen kivuton toimenpide, joka hoidetaan paikallisella verotoimistolla (nimeltään “Eforia”). Tämän tunnuksen saamiseen vaadittavat asiakirjat ovat yleensä:
  • passi
  • rekisteröitymistodistus (tai todiste asuinpaikasta, kuten vuokrasopimus)
 • lomake “M1” (saatavilla samasta verotoimistosta)

Kun hakemus on jätetty, Eforia myöntää asiakirjan, josta käy ilmi AFM-tunnuksesi. Tämä tapahtuu yleensä välittömästi tai korkeintaan muutaman päivän sisällä!

 • AMKA (Arithmos Mitroou Koinonikis Asfalisis) on 11-numeroinen tunnus. Tämä on Kreikan sosiaaliturvatunnus, jonka avulla voit käyttää maan sosiaalipalveluita (kuten terveydenhuolto, työttömyysedut…). Voit hakea tätä tunnusta KEP-toimistolla (kansalaispalvelukeskus) tai IKA/EFKA-toimistolla (sosiaalivakuutuslaitos) rekisteröitymistodistuksesi ja passisi avulla.
  • Työnantajasi saattaa hoitaa AMKA-rekisteröinnin puolestasi, joten tarkista asia työnantajaltasi, ennen kuin käynnistät prosessin itse!

Huomaa: muista, että kaikki nämä toimenpiteet ovat ilmaisia lukuun ottamatta henkilökorttia, joka maksaa 16 euroa.

Sairausvakuutus Kreikassa

KreikkaKreikan kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä (ESY) koostuu yhdistelmästä julkisia ja yksityisiä terveydenhuoltopalveluiden tuottajia, ja vaikka mantereen ja maan pienempien saarten välillä voi olla hieman eroja, terveydenhuollon taso on Kreikassa yleisesti ottaen korkea.

Kun olet saanut AMKA-tunnuksesi (sosiaaliturvakortin), olet samalla tavalla oikeutettu kansalliseen terveydenhoitoon kuin Kreikan kansalaiset. Sinun pitää kuitenkin rekisteröityä yleislääkärille. Tämä onnistuu verkossa TAXISnet-tilin avulla (Kreikan sähköiset palvelut), jonka työnantajasi sinulle hoitaa. Kun olet kirjautunut järjestelmään, voit noudattaa tätä vaiheittain etenevää opasta omalääkärin saamiseksi. Onneksi suurin osa terveydenhoidon henkilökunnasta Kreikassa puhuu hyvää englantia, tosin tässä voi olla eroavaisuuksia työtehtävien ja sairaalan sijainnin perusteella.

Kreikan kattavaa terveydenhoitojärjestelmää tuetaan vero- ja sosiaaliturvamaksuilla, joita työnantajat ja työntekijät maksavat. Tämä tarkoittaa, että lääkärikäynnistä tai muista terveydenhoitopalveluista ei veloiteta lisämaksuja (vaikkakin sairaalassa yöpymisestä veloitetaan tietty maksu).

Kuten aiemmin mainitsimme, vaikka Kreikan terveydenhuoltojärjestelmä sijoittuu listalla korkealle verrattuna muihin terveydenhuoltojärjestelmiin, monet kreikkalaiset ottavat yksityisen sairausvakuutuksen. He toimivat näin välttääkseen järjestelmälle ominaiset pitkät odotusajat ja varmistaakseen, että kaikki hoitokulut katetaan. Tämän vuoksi suosittelemmekin kansainvälisen yksityisen vakuutuksen ottamista, joka suojaa sinua niin Kreikassa kuin missä tahansa muualla maailmassa!

Pankkitilin avaaminen

Pankkitilin avaaminen Kreikassa saattaa vaikuttaa hieman haastavammalta kuin kotimaassasi tai muissa maissa, joissa olet asunut. Vaikka työnantajasi saattaa pystyä maksamaan palkkasi nykyiselle pankkitilillesi ensimmäisten kuukausien aikana, kannattaa huomioida valuutanvaihtokulut, jos kotimaassasi ei käytetä euroja, sekä kansainvälisiin maksutapahtumiin liittyvät mahdolliset maksut.

Ikävä kyllä pankkitilin avaaminen verkossa ei tällä hetkellä onnistu kreikkalaisten pankkien kohdalla. Joudut käymään pankissa henkilökohtaisesti kaikkien tarvittavien asiakirjojen kanssa allekirjoittamassa kaikki paperit. Hyvä uutinen on, että useimpien pankkien kohdalla hakemuksen voi täyttää verkossa, mutta kyseessä on kuitenkin vain yksi niistä erilaisista asiakirjoista, jotka sinun on toimitettava hakemuksen jättämiseksi. Muista, että pankit ovat avoinna klo 8 ja klo 14 välisen ajan ja vain arkipäivinä, joten saatat joutua ottamaan töistä vapaata saadaksesi asian hoidettua.

Pankkitilin avaamiseen tarvitset mukaasi seuraavat asiakirjat:

 • Passi
 • AFM-tunnus

Vaikka näiden asiakirjojen pitäisi riittää pankkitilin avaamiseen, jotkut pankit saattavat vaatia lisäasiakirjoja, joten asiaan kannattaa valmistautua. Näitä voivat olla:

 • hyödykelasku, joka ei ole liian vanha
 • viimeisin tilinauha
 • tiliote nykyisestä pankistasi
 • Yleensä joudut tekemään tilille minimitalletuksen. Tämä kuitenkin vaihtelee pankeittain ja voi olla noin 100-300 €.

Tapaamisen pitäisi olla suhteellisen selkeä – annat tarvittavat asiakirjat ja allekirjoitat kaikki tarvittavat paperit. Tämän jälkeen saat tilinumeron minimitalletuksen tekoa varten, ja muutaman päivän tai viikon kuluttua saat debit-korttisi postitse.

Kun vertailet sitä, mikä pankki vastaa tarpeitasi parhaiten, muista tarkastella myös eri tileihin liittyviä kuluja. Kreikkalaisilla pankeilla on tapana veloittaa kuukausittainen tai vuosittainen käyttömaksu (lue pikkupräntti ja kysy kaikesta, mikä on epäselvää asian suhteen). Lisäksi on myös yleistä, että pankki veloittaa oman verkostonsa ulkopuolisen pankkiautomaatin käytöstä maksun. Kuten aiemmin mainitsimme, käteisen käyttäminen on maassa edelleen hyvin normaali toimintatapa, ja joissakin kaupoissa ja ravintoloissa pieniä rahasummia ei vielä edes voi maksaa kortilla.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kannattaa perehtyä siihen, mitä pankki sanoo palkkioista ja vaatimuksista, ennen kuin menet avaamaan tilin. Suosituimpia kreikkalaisia pankkeja ovat Alpha Bank, Piraeus Bank, Eurobank ja National Bank of Greece. Voit myös kysyä neuvoa muilta ulkomailta muuttaneilta, kollegoiltasi sekä työnantajaltasi!

Suurimmat syyt Kreikkaan muuttamiselle

KreikkaOlipa ajatuksenasi aloittaa uusi elämä kuvankauniilla saarella tai Ateenan metropolialueella, Kreikka tarjoaa ihanteellisen ympäristön joustavaan työelämään, välimerelliseen hitaaseen elämäntyyliin ja järjestelmälliseen kaaokseen. Voit luottaa siihen, että tarjolla on loputtomasti aurinkoisia päiviä, jännittäviä aktiviteetteja, kimaltelevia rantoja sekä runsaasti kulttuuria ja historiaa, joihin ei ikinä voi perehtyä liiaksi. Maata määrittävät myös sen ihmiset, jotka rakastavat elämää haastavimpinakin aikoina – ja tämä asenne tarttuu erittäin helposti myös tulokkaisiin!

Taloudellisen tilanteen selvän tasaantumisen myötä Kreikka on jälleen edistyksen tiellä, tarjoten runsaasti mahdollisuuksia ekspatriaateille ja mahdollisille yrittäjille, jotka haluavat muuttaa uuteen maahan. Vieraanvaraisuuden sävyttämät ja digitaaliseen muutokseen ja innovaatioon intohimolla suhtautuvat Kreikan työmarkkinat toivottavat ulkomailta tulevat kyvyt tervetulleeksi luomaan uraa ja laajentamaan omaa ammattiverkostoaan.

Jos siis helleenien maan laaja tarjonta hurmasi sinut, älä anna tilaisuuden mennä ohi – tutustu avoimiin työpaikkoihin Kreikassa, joita Workwide tarjoaa!

Etsi asuntosi Kreikka