Maltalla eläminen ja työskenteleminen

Käytännössä Välimeren keskellä, 93 kilometriä Sisiliasta etelään sijaitseva pieni Malta on tullut yhä suositummaksi ekspatriaattien ja turistien keskuudessa viime vuosina. Kauniin sään, kristallinkirkkaiden vesien ja kiehtovan...

Malta

Käytännössä Välimeren keskellä, 93 kilometriä Sisiliasta etelään sijaitseva pieni Malta on tullut yhä suositummaksi ekspatriaattien ja turistien keskuudessa viime vuosina. Kauniin sään, kristallinkirkkaiden vesien ja kiehtovan historian lisäksi myös maan laajenevat työmarkkinat ovat mainitsemisen arvoiset. Monet kansainväliset yritykset ovat sijoittaneet pääkonttorinsa tähän maan, minkä vuoksi maa onkin Euroopan verkkopelialan pääkeskus sekä tärkeä paikka rahoituspalveluille.

Malta on itse asiassa saaristo, joka koostuu kolmesta saaresta: Malta, suurin saari sekä kulttuurillinen, kaupallinen ja hallinnollinen keskus; maaseutumaisempi Gozo; ja Comino, saarista pienin ja lähes asumaton. Sen sijainti kahden monimuotoisen mantereen (Eurooppa ja Afrikka) välissä sekä aiemmat menneisyyden ulkoiset vaikutukset ovat syitä siihen, miksi Maltaa pidetään kulttuurisena sulatusuunina, jossa asustaa merkittävä kansainvälinen yhteisö.

Vallettan suuri satama

Vallettan suuri satama

Maltalla eläminen

Perustietoa Maltasta

 • Sää: Malta on yksi Euroopan lämpimimmistä maista. Sää Maltan saarilla on tyypillinen välimerellinen sää, johon vaikuttaa vahvasti meri. Talvet ovat leudot ja kesät kuumat.
 • Asukasluku: yli 500 000 asukasta
 • Historia: maalla on vauras historia, joka ulottuu yli 7 000 vuoden ajalle. Koska maa sijaitsee strategisella paikalla Välimeressä, on sillä ollut elintärkeä rooli. Vuosien mittaan saaria ovat hallinneet niin foinikialaiset, karthagolaiset, roomalaiset, bysanttilaiset, arabit, espanjalaiset, ranskalaiset, italialaiset kuin britit. Viimeksi mainitut hallitsivat Maltaa aina vuoteen 1964 saakka, jolloin maa itsenäistyi. Tasavalta maasta tuli kuitenkin vasta 1974, ja vuonna 2004 Malta liittyi Euroopan unioniin.

Tiesitkö?

 • Kun vertaillaan maita koon perusteella, Malta on sijalla 204 yhteensä 236 maan/itsenäisen alueen listalla, ollen Euroopan unionin pienin. Kyseessä on maailman 10. pienin ja viidenneksi tiheimmin asuttu maa.
 • Maltalla ei ole metsiä ja jokia. Näitä ei löydy miltään valtioon kuuluvista saarista. Maisema on kuitenkin täynnä säännöllisiä uria, eräänlaisia ”kinttupolkuja”. Nämä ovat oletettavasti muodostuneet esihistoriallisena aikana, kun puupyöräiset kärryt kuluttivat pehmeää kalkkikiveä.
 • Maltan pääkaupungissa, Vallettassa, on yli 300 monumenttia. Kaupunki on saanut Unescolta keskittyneimpien historiallisten alueiden palkinnon.
 • Jos olet elokuvien ja sarjojen ystävä, saatat jo tietääkin, että Maltalla on tehty niin elokuvia Gladiator, Troy ja Captain Phillips kuin myös suosittua Game of Thrones -sarjaa.
 • Brittien vaikutuksen vuoksi Maltalla ajetaan tien vasemmalla puolella.

 

Majoittuminen Maltalla

Vaikka kyseessä on pieni maa, on majapaikan löytäminen Maltalla yllättävän yksinkertaista, ja useimmat ulkomailta muuttavat löytävät todennäköisesti laadukkaan asuinpaikan, joka sopii heidän elämäntapaansa ja budjettiinsa. Valikoimaa löytyy Vallettan urbaaneista vaihtoehdoista aina Gozon reunamille. Henkilökohtaiset tarpeesi ja mielenkiinnonkohteesi ovat kuitenkin ne tekijät, jotka ohjaavat päätöksentekoa asuinpaikan suhteen. Malta on yksi Euroopan turvallisimmista maista. Koska suurin osa ekspatriaattien työmahdollisuuksista on keskittynyt kahden satama-alueen, pohjoisen ja eteläisen, ympärille, on loogista asettua asumaan kyseisille alueille – vaikka ne ovatkin hieman kalliimpia suosionsa vuoksi. Suurin ero näiden alueiden välillä on niiden tunnelmassa:

 • Eteläinen satama-alue, jonka muodostavat Valletta ja Birgun, Conspicuan ja Senglean “kolme kaupunkia”, koostuu muinaisista muurien sisällä sijaitsevista kaupungeista, jotka sopivat erinomaisesti perheiden asuinpaikoiksi ja ovat lähellä paikallisia kauppoja, urheilukeskuksia sekä runsaasti palveluita sisältäviä viihdepaikkoja ja museoita. Yleiskuva alueesta on asuinalue, jota värittävät kulkureitit, kumpuilevat kadut sekä värikkäät rakennukset, joista näkee merelle.
 • Pohjoinen satama-alue: lähempänä merta sijaitseva alue koostuu Sliemasta ja St. Juliansista, jotka ovat nuorten ekspatriaattien keskuudessa kaksi suosituinta kaupunkia. Olet saattanut kuulla näiden kaupunkien eloisasta yöelämästä. Tämän lisäksi ne ovat myös suosituimpia turistikohteita. Nämä kaupungit voivat hyvinkin olla Maltan ainoat alueet, joissa et tarvitse minkäänlaisia kulkuneuvoja, jos työskentelet ja elät alueella (ja Vallettakin on vain lauttamatkan päässä). Vuokrattavat asunnot ovat todennäköisesti kerrostalotyylisiä asuntoja, joista osa on hyvinkin uusia.

Koska pohjoinen satama-alue on muodostunut suositummaksi asuinpaikaksi, eteläpuolelta saattaa löytyä edullisia hintoja. Toinen harkitsemisen arvoinen paikka ulkomailta muuttaville on St. Paul’s Bay, joka on tutkimaton alue meren äärellä, joka on kätevän lähellä erilaisia aktiviteetteja. Jos hankit auton, tätä vaihtoehtoa kannattaa ehdottomasti harkita – pääkaupunkiin on vain noin puolen tunnin matka!

Olitpa sitten muuttamassa koska tahansa, voit aloittaa asunnon tai huoneen etsinnän jo ennen muuttoa selailemalla Facebook-ryhmiä tai verkkoportaaleja. Saavuttuasi kiinteistönvälittäjistä voi olla apua, jos haluat vaihtaa asuinpaikkaa. Huoneen tai asunnon etsimisen ja vuokraamisen prosessin läpikäymisen lisäksi he voivat auttaa sinua esimerkiksi sähkösopimuksen ja internet-liittymän hoitamisessa. Useimmissa tapauksissa asunnot ovat jo kalustettuja, joten tästä sinun ei tarvitse murehtia. Muista myös, että useimmissa Maltalla tehtävissä vuokrasopimuksissa on määritettävä mahdollinen takuuvuokran maksaminen (yleensä 1-2 kuukauden vuokra), hyödykelaskujen maksamistapa ja se, kuuluvatko ne vuokraan, sekä vuokrasopimuksen kesto ja irtisanomisaika. Pitkäkestoiset vuokrasopimukset ovat yleensä 6-12 kuukauden pituisia, sisältäen mahdollisuuden sopimuksen jatkamiseen.

Vuokrakustannukset ovat nousseet Maltalla suhteellisen nopeasti viime vuosina, kun kiinnostus saarta kohtaan on kasvanut. Vaikka asuntojen hinnat ovat nousseet kaikkialla näillä saarilla, hinnat riippuvat silti sijainnista. Esimerkiksi eteläisellä satama-alueella, keskitason yksiö maksaa 450 € summasta aina 800 € saakka. Slieman ja St. Juliansin kaupungeissa vuokrat ovat kalleimmat, noin 700 – 1 000 €. Mikäli haluat asua näissä kaupungeissa, asunnon jakaminen on aina hyvä valinta. Myös Vallettassa ja sen sisemmissä lähiöissä vuokrat alkavat yleensä 900 € paikkeilta. Pohjoisessa asuminen on edullisempaa. Mainitsemallamme St. Paul’s Bayn alueella Melliehan vuokrahinnat ovat 750 € ja 900 € välillä koosta ja varustelutasosta riippuen. Sama tilanne pätee saaren eteläosassa, esimerkiksi Marsaxlokkissa sekä Marsaskalassa.

Vuokran lisäksi saatat joutua laskemaan kuluihisi hyödykkeet, kuten veden, sähkön ja internet-yhteyden. Kustannukset ovat yleensä 60-100 € luokkaa kuussa, riippuen siitä, paljonko käytät talvella lämmitintä tai kesällä ilmastointia.

Maltalle muutettaessa muistettavia seikkoja ovat mm. se, että hanaveden juominen on turvallista koko maassa, ja että pistorasiat ja pistokkeet ovat kolmen suorakulmaisen navan liittimiä, kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Ei kuitenkaan syytä paniikkiin, muuntajia ja adaptereita on helppo löytää!

Tal Mixtan luola     Mdinan kadut

Tal Mixtan luola                                                              Mdinan kadut

 

Elämiskustannukset

Vaikka on totta, että palkat ovat muita Euroopan maita huomattavasti pienemmät, elämisen kohtuullisen kustannuksen Maltalla ovat yksi niitä seikkoja, jotka nousevat esiin sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka haluavat vaihtaa asuinpaikkaansa ja nauttia mukavammasta ja rennommasta elämäntavasta. Mitä tulee elämiskustannuksiin Maltalla, kaksi tekijää on syytä huomioida: varaudu siihen, että jotkut hinnat eivät ole niin alhaisia kuin voisi luulla, Maltan maantieteellisestä sijainnista johtuen (muista, että kyseessä on saari, joka joutuu tuomaan maahan muita maita enemmän asioita), ja vältä ostosten tekoa ja ruokaostoksia turistialueilla, sillä hinnat ovat usein korkeammat näillä alueilla.

 

Valletta

Ruokaostokset

 

1 kg appelsiineja

2,35 €

12 kananmunaa

1 kg perunoita

1,82 €

1,33 €

Ravintolat/kahvilat

 

Tuontiolut (0,5 l)

3 €

Ateria kahdelle ravintolassa

50 €

Cappuccino

1,69 €

Vapaa-aika ja terveys

 

Kuntosalijäsenyys

40 €

Elokuvalippu

7 €

Julkinen liikenne

 

Kertalippu linja-autoon

1,50 €

Taksi 1 km (normitaksa)

1,68 €

Keskimääräinen palkka

925 €

Liikenne ja julkiset kulkuneuvot

Bussit ovat pääasiallinen paikallisliikennemuoto Maltalla ja Gozossa rautatieverkoston puuttumisen vuoksi. Kattava reitistö yhdistää molemmat saaret, mutta tarjolla on myös muita vaihtoehtoja, kuten lauttoja ja perinteisiä vesitakseja, jotka tunnetaan nimellä “dgħajsa”. Nämä ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat tutkailla maata tarkemmin. Linja-autot kulkevat molemmilla saarilla yleensä 5:30 ja 23:00 välillä, viikonloppuisin iltavuoroja ajetaan harvemmin. Aikatauluja tarkasteltaessa yksi- ja kaksinumeroiset reitit ovat pääreittejä, jotka kulkevat Vallettaan ja sieltä pois, kun taas X:llä merkityt reitit ovat pikavuoroja, jotka kulkevat lentokentälle.

Bussimaksu on 1,50 € (korkeasesongin aikana 2 €, yöaikana 3 €), mutta jos hankit henkilökohtaisen Tallinja-kortin, maksat yhdestä matkasta 0,75 €, yhteensä korkeintaan 26 € kuussa. Tämä tarkoittaa, että kun kokonaiskulut saavuttavat 26 € rajan, et maksa matkoista loppukuun aikana! Tämä prepaid-kortti on ostettavissa linja-autoasemilta sekä useimmista kulmakioskeista ja kirjakaupoista. Tarjolla on myös kätevä Tallinja-älypuhelinsovellus, jonka avulla voit suunnistaa ympäri saarta.

Hyvästä reittiverkostosta ja halvoista lipuista huolimatta Maltalla on paljon autoliikennettä (autoja on lähes yhtä paljon kuin asukkaita!), ja joitakin bussireittejä liikennöidään vain 30 minuutin välein. Maltan viranomaiset pyrkivät tällä hetkellä tekemään julkisesta liikennejärjestelmästä paremman, ja niillä alueilla missä onnistumisia on jo nähty, onnistuu kulkeminen todella sujuvasti! 

Kuten Iso-Britanniassa, myös Maltalla ajetaan vasemmalla puolella, joten ole erityisen tarkkana ensimmäisten päivien aikana, jos haluat ajaa tai jos otat oman autosi mukaasi muuttaessasi. Jos olet rekisteröitynyt asukkaaksi, sinun pitää myös rekisteröidä ajoneuvosi 7 päivän sisällä. Muutoin saatat saada sakot.

 

Vapaa-ajan viettäminen

Jos meidän pitäisi listata kaikki, mitä Maltalla voi tehdä ja nähdä, meidän tarvitsisi kirjoittaa kokonainen toinen teksti! Vaikka maa ei ole aivan yhtä vihreä kuin monet muut maat, Maltalla asuvilla seikkailijoilla on runsaasti vaihtoehtoja, joiden avulla nauttia maan ihanista maisemista, värikkäistä vanhoista kalastajakylistä, rauhallisista satamista, historiallisista kukkulakaupungeista sekä ympäri vuoden vallitsevasta suosiollisesta säästä.

Ensimmäisinä vapaapäivinä erinomainen tapa tutustua Maltaan on vierailla maan pääkaupungissa Vallettassa ja satama-alueelle sijoittuvissa kaupungeissa (Sliema, St. Julians, Gzira...). Sceberras-vuoren huipulla sijaitseva Valletta oli Euroopan ensimmäinen suunniteltu kaupunki ja nykyään tarjolla onkin arkkitehtuuria moneen makuun, kujien huokuessa ainutlaatuista keskiaikaista henkeä. Kaupungin siluettia dominoi St. Johnin katedraali, jonka Johanniittain ritarikunta rakennutti. Kyseessä oli katolinen sotilasritarikunta, joka hallitsi saartaa 1500-luvulta 1800-luvulle. Jos haluat katsella Grand Harbour -aluetta uskomattomana panoraamanäkymänä, kannattaa ehdottomasti käydä sekä Upper Barrakka Gardensissa että Lower Barrakka Gardensissa.

Myös herkkusuilla on onnen päivä - Sliema on maltalainen herkkuruokakeskus. Maltalainen ruokakulttuuri on sekoitus välimerellisiä vaikutuksia, joihin on myöhemmin yhdistynyt myös osittain brittiläisiä piirteitä. Jos olet välipalan tarpeessa, kokeile Pastizzia, Maltan suosituinta katuruokaa, joka täytetään joko ricotta-juustolla tai muussatuilla herneillä (yksi suupalallinen tarjoaa makupommin, joka koostuu hiutaleista ja makoisasta täytteestä). Kun syöt uutta lempileivonnaistasi, voit samalla tehdä alueella ostoksia, kävellä puutarhoissa ja vierailla Portomason tornissa, joka on Maltan korkein rakennus. Sliema muodostaa yhdessä St. Juliansin kanssa bisneskeskittymän ja on yksi väkirunsaimmista alueista – monet yritykset ovat perustaneet pääkonttorinsa kyseiselle alueelle, ja myös yöelämä keskittyy pääasiassa tänne. Jos haluat tavata muita ekspatriaatteja ja turisteja, tämä on oikea paikka!

Jos arvostat kulttuuria ja historiaa, tarjolla on loputtomasti monumentteja, kirkkoja ja vanhoja kaupunkeja tutkailtavaksi. Vaikka Malta on niin erillään muista maista, on sillä silti värikäs historia. Tutustu Maltan esihistoriallisiin ja keskiaikaisiin muinaisjäänteisiin: ällistyttävistä megaliittitemppeleistä (joista yhtenä esimerkkinä Ħal Saflienin hypogeum, joka on peräisin noin 4 000 eKr. luvulta) erilaisiin linnakkeisiin ja Grandmaster’s Palace -palatsiin, jotka ovat Maltan ritarikunnan ajalta. Mdinan keskiaikainen kaupunki on myös vierailemisen arvoinen – tämä Maltan vanha pääkaupunki tarjoaa lumoavan ja satumaisen elämyksen ja upeat näkymät koko saarelle.

Kesäkuukausina maltalaiset kylät heräävät henkiin uskonnollisten festivaalien (festas) ja ulkoilmakonserttien myötä; aina etelässä sijaitsevasta Marsaxlokkista, joka on värikkäistä luzzus-veneistä (maalattuja veneitä) tunnettu kalastuskaupunki, pohjoisessa olevaan kuvankauniiseen Melliehaan, joka on turistikohde ja omaa maan suurimman rannan. Jos nautit rannikkomaisemista, Dinglin kalliot ja Blue Grotto kalkkikiviluolineen salpaavat hengityksesi (ja ovat myös suosittuja sukeltamiskohteita!). Jos sen sijaan haluat vain Ħal Saflieni Hypogeum rentoutua hiekkarannoilla, Golden Bay Beach tai venematka Cominon siniseen laguuniin, joka on turkoosista vedestään tunnettu luonnollinen uima-allas, ovat sopivia kohteita (vaikkakin kesällä hieman ruuhkaisia).

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, lauttamatka Gozoon viikonloppuna kannattaa ehdottomasti kokea jossakin vaiheessa seikkailua Maltalla. Sen maaseutumaisemat, suojatut rannat ja vanhat kalasatamat kutsuvat pois kiireisen nykymaailman hälinästä. Saaren todellinen kauneus piilee kylissä, varsinkin Rabatin (Victoria) keskiaikaisessa kaupungissa sekä Maesalfornin merenrantakohteessa, joissa aika vaikuttaa pysähtyneen ja paikalliset nauttivat rennosta elämäntyylistään. Muista myös käydä tutustumassa maan tärkeimpään arkeologiseen kohteeseen, Ggantijan temppeleihin.

Mellieha

Mellieha

 

Tutustu muihin ulkomailta muuttaneisiin

Kuten totesimme, suurin osa ekspatriaateista löytyy pohjoisen satama-alueen vilkkaalta seudulta, missä valtaosa heistä työskentelee ja asuu. Näin ollen on helppo löytää muita, jotka ovat samanlaisella polulla kanssasi, ja voit jakaa kokemuksiasi tai pyytää apua. Yksi tapa tutustua muihin ulkomailta muuttaneisiin on liittyä Facebook-ryhmiin, kuten Expats in Malta. Internations-sivuston kaltaisten verkkosivujen kautta voit myös löytää muita ekspatriaatteja sekä tapahtumia ja muita aktiviteetteja, jos haluat tavata väkeä työpaikkasi ulkopuolelta.

 

Monikielinen Malta

Maltalle muuttamisessa on yksi merkittävä etu – toinen virallinen kieli on englanti, jota puhuu 90 % väestöstä. Lisäksi suurin osa asukkaista puhuu myös italiaa sujuvasti Sisilian läheisyyden ja vaikutuksen vuoksi. Jos hallitset jommankumman näistä kielistä hyvin, pystyt helposti tapaamaan paikallisia ja kommunikoimaan heidän kanssaan!

Ensimmäinen virallinen kieli on kuitenkin maltan kieli, joka on seemiläinen kieli, jonka juuret ovat keskiaikaisessa sisilialaisessa arabiassa sekä latinassa, joihin englanti on vaikuttanut. Paikalliset arvostavat sitä, jos opettelet muutamia sanoja tai lauseita, vaikka se ei tunnukaan pakolliselta:

 • Hei! Mitä kuuluu? -  Ħello, Kif int?
 • Kiitos paljon. -  Grazzi ħafna
 • Mikä on nimesi? - X’jismek?

 

Maltalla työskenteleminen

Luonnonkauneutensa lisäksi Malta tarjoaa myös monipuolisia uratilaisuuksia, joita monet ekspatriaatit ovat hyödyntäneet viime vuosien aikana. Jos pohdit muuttamista Maltalle, on englanninkielinen työvoima ehdottomasti positiivinen asia, mutta on syytä huomioida myös monikielisten kykyjen jatkuva tarve. Työnhakijat voivat myös odottaa palkan olevan anteliaasta päästä kaikilla aloilla, ja erityisesti nämä kolme sektoria ovat hyvin vahvoilla:

 • Verkkorahapelit: tällä sektorilla on ollut elintärkeä rooli maan talouskasvussa. Monet alan brändit ovat kutsuneet Maltaa kodikseen: Betsson Group, Tipico, Mr.Green ja Videoslots näin muutaman mainitaksemme. Ekspatriaattina voit suhtautua tilaisuuksiin luottavaisin mielin, ja tarjolla onkin runsaasti erilaisia rooleja, aina asiakaspalvelijoista tilinhallintapäälliköihin.
 • Finanssipalvelut: Malta on nousemassa yhdeksi Euroopan nopeimmin kasvavista talouskeskuksista viranomaisten tukeman digitaalisen strategian ansiosta. Start-up-yritykset ja muut alueen yritykset tarvitsevat kykyjä ulkomailta kaikkien tarvittavien taitojen kattamiseksi. Rahoitusteknologiasektori on myös osoittautunut vakaimmaksi pandemian keskellä.
 • Matkailu: odotettavissa on, että kestitys- ja majoitusala on ykkössektori pandemian jälkeen. Ihmiset ympäri maailman ovat halukkaita tutustumaan saariin, joten kielitaidot ovat kilpailuetu myös ulkomaalaisille työnhakijoille.

Kun haet töitä Maltalta, tarkista, että ansioluettelossasi mainitut taidot ja kokemus ovat olennaisia hakemasi työpaikan kannalta ja tee tarvittaessa räätälöity versio juuri kyseistä työpaikkaa varten. Muista lähettää ansioluettelo yhdessä työhakemuskirjeen kanssa – näin saatat onnistua erottumaan muista ehdokkaista! Haastattelut ovat pääasiallisesti videopuheluita, mahdollisuuksien mukaan haastatteluita järjestetään prosessin loppupuolella kasvokkain, ja tunnelmaltaan haastattelut ovat rentoja (varsinkin verkkorahapelien alalla).

 

Työympäristö/työkulttuuri

Maltalaiset tunnetaan ystävällisinä ja kohteliaina. Heillä on vahva oma identiteetti ja he ovat hyvin ylpeitä välimerellisestä kulttuuristaan ja elämäntavastaan! Avoimet ja ilmeikkäät maltalaiset ovat yleensä epävirallisia myös liiketoimintaympäristössään, luoden luottamusta henkivän ilmapiirin. Monikulttuurisen perintönsä ansiosta he suhtautuvat hyvin suvaitsevaisesti muiden tapoihin ja uskomuksiin, vaikka heillä itsellään onkin pitkä ja vankka kristillinen perintö.

Maltalaisissa yrityksissä vallitsee lämmin ja sydämellinen ilmapiiri, joka on tietyllä tapaa henkilökohtainen. Voit kuitenkin odottaa tietynlaista hierarkiaa. Ulkomailta muuttaneena saatat työskennellä kansainvälisessä ympäristössä, joka on yleensä rennompi ja jossa kommunikointi työtovereiden ja esimiesten kesken on ystävällistä ja suoraa. Tiimityöllä on yleisesti ottaen tärkeä rooli, mutta aloitekykyä ja henkilökohtaista vastuuta arvostetaan myös. Täsmällisyyttä ja pikaisia vastauksia arvostetaan myös kovasti, ja puhelut vievät voiton sähköposteista.

Vaikka maltalaiset ovat avoimia kaikille puheenaiheille, ole varovainen keskustellessasi politiikasta tai uskonnosta, sillä nämä aiheet voivat johtaa vakaviin väittelyihin ja riitoihin (vaikkakaan mikään aihe ei ole suuri tabu). Rehellisyys ja vaatimattomuus ovat heille myös todella tärkeitä, eivätkä he arvosta ihmisiä, jotka nostavat itsensä toisten yläpuolelle tai yrittävät elvistellä.

Gozo

Gozo

 

Työsuhteen ehdot

Maltalla työviikon pituus on 40 tuntia, lakisääteinen yläraja on 48 tuntia. Päivittäinen työaika sijoittuu yleensä 08:00 ja 17:30 välille. Jos teet vuorotyötä, varaudu työskentelemään maanantaista sunnuntaihin, jolloin lakisääteiset vapaapäivät ovat viikolla. Jos työhösi sisältyy yövuorojen tekoa, pitää tämän lukea työsopimuksessa, ja tuolloin palkka on myös yleensä korkeampi.

Monissa yrityksissä työsopimus saattaa alkaa koeajalla. Tämä voi olla pituudeltaan korkeintaan 6 kuukautta (korkeamman aseman työpaikoissa myös pidempäänkin). Tämän koeajan aikana sekä sinä että työnantajasi voi päättää työsopimuksen ilmoittamalla asiasta kirjallisesti viikkoa ennen sopimuksen päättämistä.

Lain mukaan olet oikeutettu saamaan 25 vuosilomapäivää (tai 200 lomatuntia vuodessa). Osa-aikaisten lomaoikeus lasketaan suhteutetusti. Koska Maltalla on 14 julkista lomapäivää, saat myös kyseisinä päivinä vapaapäivän (paitsi jos ne osuvat lauantaille tai sunnuntaille)!

Työntekijä on oikeutettu palkkaan myös sairasloman aikana. Tämä sosiaaliturvan takaama oikeus on voimassa sairasloman kolmannen päivän jälkeen, kun lääkärintodistus esitetään 10 päivän sisällä.

 

Irtisanoutumisilmoitus

Mikäli kyseessä on sopimus, joka jatkuu koeajan jälkeen ilman määritettyä päättymisaikaa, irtisanoutumisaika riippuu siitä, kuinka pitkään olet yrityksessä työskennellyt:

Yli 1 kuukausi, alle 6 kuukautta

1 viikko

Yli 6 kuukautta, alle 2 vuotta

2 viikkoa

Yli 2 vuotta, alle 4 vuotta

4 viikkoa

Yli 4 vuotta, alle 7 vuotta

8 viikkoa

Yli 7 vuotta

8 viikkoa + 1 viikko kutakin täyttä työskentelyvuotta kohden (maks. 12 viikkoa)

Verot ja palkka

Malta on yksi niistä Euroopan maista, joissa kansallinen minimipalkka on määritelty laissa. Tällä hetkellä tämä on 724,32 € yli 18-vuotiailla. Kansallisen tilastokeskuksen mukaan keskimääräinen bruttovuosipalkka Maltalla on noin 18 660 €, ja asiantuntijat ja ekspatriaatit voivat ansaita paljon enemmän. Esimerkiksi UX/UI-designer voi odottaa tienaavansa jopa 30 000 €, ja taloussektorilla keskipalkka on noin 27 000 €. Yleisesti ottaen keskimääräinen kuukausipalkka vaihtelee 900 € summasta vähän koulutusta vaativien ammattien keskuudessa 2 500 € esimiesten joukossa.

Maltalla työntekijät saavat myös lakisääteisen palkanlisän. Nämä ovat neljännesvuosittaisia maksuja, jotka maksetaan palkan lisäksi. Vuonna 2020 niiden yhteismäärä oli 512 €:

 • Kesäkuun lopussa 135,10 €, joka kattaa ajanjakson tammikuusta kesäkuuhun
 • Joulukuun lopussa 135,10 €, joka kattaa ajanjakson heinäkuusta joulukuuhun
 • Maaliskuun lopussa 121,12 €, joka kattaa ajanjakson lokakuusta maaliskuuhun
 • Syyskuun lopussa 121,12 €, joka kattaa ajanjakson huhtikuusta syyskuuhun.

Lisäksi pieni elinkustannuskorvaus (COLA) vuosittain kaikille työntekijöille, jonka summa on 1,75 € viikossa vuonna 2021. Hallitus säätää COLA-korvauksen määrää ylläpitääkseen ja suojatakseen ihmisten elintasoa asuinkustannusten noustessa.

Mitä tulee henkilötuloveroon Maltalla, käytössä on kolme erilaista tuloveroprosenttia: yksi yksilöille, yksi vanhemmille ja yksi naimisissa oleville pareille. Malta käyttää progressiivista ansioluokkajärjestelmää vähennettävän tuloveron laskemiseen. Siksi ansioluokka, johon kuulut, riippuu siitä, ilmoitatko tulosi yksilönä, parina vai vanhempana, sekä myös tuloistasi. Muista, että tuloveron päälle lisätään sosiaaliturvamaksut, joiden määrä on tällä hetkellä 10 %.

Maltalla yksittäiset ihmiset maksavat tuloveroa seuraavan taulukon mukaisesti:

 • 0 – 9 100 €: 0 %, ei vähennyksiä
 • 9 101 – 14 500 €: 15 %, 1 365 € vähennys
 • 14 501 – 19 500 €: 25 %, 2 815 € vähennys
 • 19 501 – 60 000 €: 25 %, 2 725 € vähennys
 • 60 001 €: 35 %, 8 725 € vähennys

Kuten huomaat, vaikka palkat eivät ole kovin korkeat, huokeat asumiskustannukset ja tuloveroprosentti tasapainottavat tilannetta suhteellisen mukavasti!

 

Verkostoituminen

Aluksi Malta ei välttämättä vaikuta tyypilliseltä paikalta työverkoston kasvattamiseen, mutta ammattilaisten verkostoituminen kuuluu Maltalla liiketoimintakulttuurin ytimeen. Oletetaan, että olet etsimässä verkostoitumismahdollisuuksia Maltalla. Tällöin erinomainen tapa aloittaa on liittyä ammattijärjestöihin tai osallistua liiketoimintatapahtumiin, joissa voit ottaa aktiivisen roolin ja tutustua alasi ihmisiin luodaksesi pitkäaikaisia ja arvokkaita kontakteja.

Älä kuitenkaan unohda ammattilaisille tarkoitettuja verkostoitumissivustoja (Maltalla käytetyin sivusto on Linkedin), jotka ovat tehokas tapa kommunikoida kollegoiden kanssa ympäri maailman ja joista on apua itsesi mainostamisessa sekä yhteyksien luomisessa mahdollisiin työnantajiin!

Maltan kristallinkirkas meri     Popeyen kylä

Maltan kristallinkirkas meri                                                                           Popeyen kylä                                                  

Maltalle saapuminen

Muista EU-maista tulevat työnhakijat eivät tarvitse viisumia tai työlupaa Maltalla työskentelemiseen. EU-säädösten mukaan kaikilla EU-maiden kansalaisilla (Kroatiaa lukuun ottamatta) on oikeus asettua asumaan maahan. Kansalaisuudestasi huolimatta sinun on kuitenkin haettava asuinpaikkaa, jos aiot oleskella Maltalla yli 90 päivää. Tämä helpottaa elämääsi maassa ja toimii tositteena asumisesta niin paikallisille kuin ulkomaalaisille pankeille.

EU-kansalaisten hakemusprosessi on suhteellisen yksinkertainen ja helppo:

 1. Hanki tosite asuinosoitteestasi: vaikka tällaista vaatimusta ei hakemuslomakkeessa ole, vuokrasopimus oikeuttaa asuinpaikkaan. Varmista, että vuokranantajasi lisää henkilötunnuksensa sopimukseen ja rekisteröi sopimuksen verkossa.
 2. Allekirjoita työsopimus: henkilöllisyystodistuksen ja osoitteesta kertovan tositteen lisäksi sinun tarvitsee myös todistaa, että sinulla on työsuhde Maltalla.
 3. Hae sosiaaliturvatunnusta: hakemus tehdään verkossa, ja sinun tarvitsee liittää mukaan kopio passistasi ja työsopimuksestasi. Sosiaaliturvatunnuksen myötä saat monenlaisia etuja, kuten sairauspäiväraha, työttömyyspäiväraha, jne. Se tarvitaan myös sosiaaliturvamaksujen maksamiseen.
  1. Kun olet saanut sosiaaliturvatunnuksen, saat automaattisesti verotunnuksen (TIN) 2-3 arkipäivän sisällä. TIN-tunnusta käytetään palkan ja siihen liittyvien verojen kanssa. 
 4. Hae e-asukaskorttia: aiempien vaiheiden jälkeen voit hakea asukaskorttia sähköpostilla Identity Malta Agency -viranomaiselta: [email protected]. Sinun tarvitsee lähettää seuraavat asiakirjat hakemuksesi mukana:
  1. Kopio passistasi
  2. Kopio työsopimuksestasi
  3. Kopio vuokrasopimuksestasi
  4. Lomake A  – Asukasasiakirjahakemus 
  5. Lomake ID1A  – Henkilöllisyyden rekisteröintilomake 
  6. GDPR-lomake – Yleinen tietosuoja-asetus

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, pitää sinun odottaa vastausta IMA:lta. Jos kaikki asiakirjat ovat kunnossa, saat vahvistuksen sähköpostilla ja tapaamisajankohdan, jolloin biometriset tietosi tallennetaan (eli kuva, sormenjäljet, pituus, jne.). Muutaman viikon päästä sinun pitäisi saada kotiosoitteeseesi kirje, jossa on toinen ajankohta, jolloin voit noutaa e-asukaskorttisi veloituksetta viraston toimipisteestä Msidassa tai Gozossa.

 

Pankkitilin avaaminen

Jotkut ulkomailta muuttaneet ovat kuvailleet pankkitilin avaamista Maltalla turhauttavaksi prosessiksi. Hidas käsittelyaika ja se, että vaatimukset voivat vaihdella pankista riippuen, ovat tehtävän hämmentävimpiä osia. Älä kuitenkaan lannistu! Voit pyytää työnantajaltasi apua (tai työnantaja saattaa jopa hoitaa asian puolestasi), minkä lisäksi kannattaa olla kärsivällinen ja pyrkiä sopeutumaan siihen, miten asiat tehdään Maltalla. Byrokratia ja liikeasiat etenevät yleensä hitaammin kuin muissa keski- ja Pohjois-Euroopan maissa (mutta tämä ei tarkoita, etteivätkö ne toimisi – tämä on vain heidän tapansa hoitaa asioita).

Yleisesti ottaen sinun pitää varata aika pankkitilin avaamiseen henkilökohtaisesti siinä pankissa, joka vastaa tarpeitasi parhaiten. Jotkut pankit (kuten HSBC) vaativat lomakkeen täyttämistä etukäteen verkossa. Sinulla on oltava mukanasi:

 • Passi
 • Todiste osoitteesta Maltalla sekä e-asukaskortti

Näiden lisäksi jotkut pankit vaativat myös:

 • minimitalletuksen
 • suosituskirjeen viimeisimmältä pankiltasi, jossa kerrotaan, että sinulla ei ole velkoja
 • todistuksen työsuhteestasi Maltalla tai työnantajan suosituksen
 • vuokrasopimuksen

Tilin avaamisprosessi voi vaihdella pankeittain, ja se voi kestää 2 viikosta aina 2 kuukauteen. Jotkut pankit vaativat myös käymään konttorilla uudelleen prosessin suorittamiseksi loppuun. Ulkomailta muuttaneiden keskuudessa suosituimpia pankkeja ovat BNF, Bank of Valletta ja HSBC.

Sairausvakuutus

Pienestä koostaan huolimatta tämä saaristovaltio tunnetaan yhtenä maailman parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä. Maltalla toimii sekä julkinen että yksityinen terveydenhuoltosektori, ja maassa on tarjolla lukuisia toimipisteitä: Maltan saarella seitsemän ja Gozon saarella yksi. Pääsairaala, joka on myös varustelultaan paras, on Mater Dein sairaala, joka sijaitsee Msidassa.

Maltan kattavaa terveydenhuoltojärjestelmää tuetaan verovaroilla ja sosiaaliturvamaksuilla, joita työntekijät ja työnantajat maksavat. Nämä maksut ovat noin 10 % tuloistasi ja vähennetään palkastasi automaattisesti. Tämä tarkoittaa, että toisin kuin muissa Euroopan maissa, et joudu maksamaan lisämaksuja, kun käyt lääkärissä. Kun olet virallisesti rekisteröitynyt Maltalle, sinulle osoitetaan automaattisesti alueeltasi terveyskeskus ja oma lääkäri.

Muista kuitenkin, että julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ei kata kaikkia hoitoja (hammashoito ei esimerkiksi sisälly mukaan). Koska yhä useammat Maltalla ovat valinneet yksityisen sairausvakuutuksen, yksityisten terveydenhoitolaitosten määrä on nousussa ja näillä on erinomainen maine ja korkeat standardit (kuten St. James Hospital Group). Osa yksityisillä klinikoilla työskentelevistä lääkäreistä toimii myös yleislääkäreinä julkisissa laitoksissa!

Kuten mainitsemme, Maltalla asuville ekspatriaateille on tarjolla kansainvälisiä sairausvakuutuksia kattamaan ne asiat, jotka eivät julkiseen turvaan kuulu. Tällaisen vakuutuksen hankkiminen voi olla fiksu veto, jos haluat varmistaa, että kaikki asiat kuuluvat varmasti turvan piiriin.

Pääasialliset syyt Maltalle muuttamiselle

Malta on vahvistanut mainettaan kosmopoliittisena saarena viime vuosien aikana, ja monet ulkomaalaiset pyrkivätkin aloittamaan uuden luvun elämässään tässä pikkuriikkisessä saarivaltiossa. Malta tarjoaakin parhaan yhdistelmän perinteitä ja nykyaikaa ja on Välimeren alueen hurmaavuuden ilmentymä. Täältä löydät maan, jota voi kuvailla ulkoilmamuseoksi, jonka väki on intohimoista ja avointa ja jossa aurinko paistaa yli 300 päivä vuodessa – kyseessä on siis ulkoilmaihmisten paratiisi.

Lisäksi jatkuvasti kasvava talous ja verkkorahapelien sekä rahoitusteknologian huima nousu ovat lisänneet monikielisten hakijoiden kysyntää, sillä täytettävänä on runsaasti erilaisia rooleja ja yrityksillä on hankaluuksia saada kaikki paikat täytettyä. Jos siis aloit pohtia, millaista olisi asua tässä Euroopan pienessä piilopaikassa, miksi et ottaisi selvää? Tutustu työtilaisuuksiin Maltalla, joita Lingocruit tarjoaa! 

 

Yksi Vallettan monista kirkoista

Yksi Vallettan monista kirkoist

Etsi asuntosi Malta