8 vinkkiä koti-ikävän lievittämiseen kun olet muuttanut ulkomaille

Koti-ikävä on stressin tai ahdistuksen tunne, joka johtuu erosta ihmisistä ja paikoista, jotka ovat sinulle tuttuja. Joten kun muutat ulkomaille, on melkein varmaa, että kaipaat kotia jossain vaiheessa. Joudut jättämään kaiken tutun Suomessa: perheesi ja ystäväsi, suomalaisen järjestelmän, päivittäiset mukavuudet ja rutiinit. Sen sijaan olet matkalla aivan uuteen seikkailuun.

Näin voit lievittää koti-ikävää expattina

Ulkomaille muuttaminen voi olla sekä pelottavaa että innostavaa. Jätät taaksesi kaiken, minkä tunnet: perheesi ja ystäväsi, Suomi järjestelmien tuttuuden, päivittäiset mukavuudet ja rutiinit. Sen sijaan aloitat täysin uuden seikkailun.

Uusi kotimaasi tuo mukanaan uusia ympäristöjä, rutiineja, kulttuureja, arkkitehtuuria ja jännittäviä löytöjä. Saatat rakastaa sitä! Tai sitten uusi maa ei ehkä vastaa asettamiasi suuria odotuksia ja sinun on vaikea omaksua paikallisia asenteita, jolloin tunnet olosi ulkopuoliseksi.

Jopa ne, jotka tuntevat olevansa valmistautuneita ja suhtautuneet myönteisesti ulkomaille muuttoon, voivat kokea kulttuurishokin ja koti-ikävän. Siksi olemme koonneet 8 parasta vinkkiä, joiden avulla uusi kotimaasi alkaa tuntumaan kodilta.

1. Tuo mukanasi lempiasioitasi

Se voi olla mitä tahansa; kuva perheestäsi tai lemmikistäsi, nallekarhu, lempikahvimukisi, valurautapannu, jonka sait mummoltasi joululahjaksi tai kasvit keittiösi ikkunasta. Tutut esineet kotoa voivat auttaa vähentämään koti-ikävää.

2. Luo rutiini

Uusi ympäristö voi tuntua ylivoimaiselta, mutta älä rajoitu kotiisi ja vietä koko päivää puhelinta selailemalla. Se ei hyödytä sinua pitkällä aikavälillä.

Keksi päivittäinen ja viikoittainen rutiini, joka saa sinut ulos kotoa ja auttaa sinua tutustumaan kaupunkiin. Varaa päiviä ruokaostoksille, paikallisiin nähtävyyksiin tutustumiselle, liikunnalle ja verkostoitumiselle. Nämä rutiinit auttavat sinua, kun motivaatio hiipuu ja epäröit lähteä kotoa. Rutiinit auttavat sinua tasapainottamaan arkeasi ja asettamaan pitkän aikavälin tarpeet etusijalle.

Tutkimukset osoittavat, että hyvät rutiinit voivat auttaa vähentämään stressiä, mikä voi johtaa enemmän aikaa rentoutumiseen, parempaan mielenterveyteen ja vähemmän ahdistukseen. Kuulostaa siltä, että se on kokeilemisen arvoista, eikö niin?

3. Tutustu kaupunkiin

Kun saavut uuteen kaupunkiin, etsi ensin sinulle tärkeimmät paikat ja mieti, miten pääset sinne. Se voi olla ruokakauppa, kuntosali, koulu ja puisto.

Paras tapa tutustua kaupunkiin on uppoutua siihen. Odota, että aluksi tulet kääntymään paljon väärään suuntaan, tekemään U-käännöksiä ja kuluttamaan ylimääräistä aikaa päästäksesi perille. Turhautumisen sijasta pidä sitä jännittävänä tutkimusmatkana.

Riippuen siitä, mihin maahan olet muuttamassa, infrastruktuuri, liikenne ja julkinen liikenne voivat olla erilaisia kuin mihin olet tottunut. Kun olet masteroinut paikallisen liikenteen ja pääset liikkumaan ilman stressiä, suhteesi kaupunkiin muuttuu. Yhtäkkiä näet enemmän mahdollisuuksia päästä eri paikkoihin ilman, että energiasi kuluu.

4. Löydä suosikkipaikkasi

Etsi suosikkipaikka asuinpaikkasi ulkopuolelta, jossa voit tutustua uuteen kulttuuriin samalla kun sinulla on myös paikka, jossa voit rentoutua ja tuntea olosi mukavaksi. Jos pidät lukemisesta, tee sitä kotisi sijaan paikallisessa kahvilassa.

Etsi paikka, jossa tunnet olosi mukavaksi ja joka rauhoittaa sinua, kun kaikki muu tuntuu ylivoimaiselta. Paikka, jossa tunnet olosi mukavaksi ja kotoisaksi. Jos se ei ole kahvila, se voi olla kirjasto, lato, kuntosali, baari, puisto, klubi, ranta tai satama.

5. Muodosta paikallisia ystävyyssuhteita

Saatat muuttaa uuteen maahan muiden ulkomaalaisten kanssa ja on luonnollista hengailla heidän kanssaan. Ulkomaalaiskupla voi olla miellyttävä, mutta älä jätä tutustumista paikallisiin väliin, sillä se voi auttaa sinua tuntemaan olosi kotoisammaksi.

Keskustele naapureidesi ja paikallisten kauppojen väen kanssa. Voit kysyä heiltä heidän päivästään tai kysyä vinkkejä ja neuvoja oppiaksesi jotain alueesta. Toinen tapa seurustella paikallisten kanssa on liittyä järjestöihin ja aktiviteetteihin, joita ei ensisijaisesti ole suunnattu ulkomaalaisille.

Jos pidät kuntoilusta, miksi et valitsisi kuntosalia, jossa on laaja valikoima ryhmäliikuntatunteja tai jonka yhteydessä on oleskelutila? Jos pidät lukemisesta, liity paikalliseen kirjakerhoon! Lue lisää uusien ystävien hankkimisesta ulkomailla täältä.

6. Opi kieli

Vieras kieli ja kommunikaation puute voivat ehdottomasti aiheuttaa vieraantumisen ja koti-ikävän tunteen. Se, miten muut tervehtivät, kommunikoivat ja käyttäytyvät, kun tuntuu ettei sovi joukkoon, voi olla vaikeaa.

Kun opit uuden kielen ja ymmärrät paikallista kieltä, se tuntuu paljon helpommalta ja vähentää kulttuurishokkia. Se helpottaa käytännön asioiden hoitamista arkipäivän tilanteissa, kuten pankissa käymisessä, shoppailussa ja julkisisella liikkumisessa, mutta myös edistää kulttuuristen ja sosiaalisten normien ymmärtämistä.

7. Meditoi

Kun tuntuu ylivoimaiselta ja koti-ikävä on kova, on erityisen tärkeää, ettei toimi heti näiden voimakkaiden tunteiden mukaan. Meditaation avulla voit parantaa kykyäsi säädellä tunteita vaihtamalla näkökulmaa.

Keskity hengittämiseen ja jätä hetkeksi sivuun ajatukset koti-ikävästä, vieraantumisesta, vääränlaisesta sijoituksesta ja epäilyksistä. Kerää energiaa, rauhoitu ja tuo ne ajatukset takaisin, kun tunnet olevasi valmis tarkastelemaan niitä uusin silmin.

8. Ole kärsivällinen

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, kärsivällisyys. Voi viedä aikaa löytää paikkansa ja tuntea olonsa kotoisaksi uudessa ympäristössä. Kaikki on uutta ja uusi voi olla pelottavaa. Se ei ole lainkaan outoa. Anna sille aikaa, tee parhaasi antaaksesi uudelle ympäristölle reilun mahdollisuuden äläkä anna periksi.

Innostuitko hakemaan työpaikkaa ulkomailta? Silloin sinun kannattaa tarkastaa kaikki avoimet työpaikkamme täältä!

Lataa 08.09.2023
Jaa:
Saa työpaikka nopeasti
Henkilökohtainen neuvonta
Parhaat työnantajat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suositeltavat työpaikat

Tutustu näihin maihin